Doar 409 de candidati, din cei 2859 inscrisi la examenul de admitere la Institutul National de Magistratura, au reusit sa treaca de prima etapa eliminatorie a concursului. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat ca etapa eliminatorie, des
Doar 409 de candidati, din cei 2859 inscrisi la examenul de admitere la Institutul National de Magistratura, au reusit sa treaca de prima etapa eliminatorie a concursului. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat ca etapa eliminatorie, desfasurata in data de 3 septembrie, a constat in verificarea cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe scrise, tip grila la drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal. Din cei 2859 de candidati inscrisi, la concurs s-au prezentat 2674, reusind sa treaca de prima proba doar 409. Cei declarati admisi urmeaza sa sustina, pe data de 10 septembrie, proba scrisa constand in rezolvarea unor spete la drept civil, drept procesul civil, drept penal si drept procesual penal, iar in 11 septembrie va avea loc desfasurarea probei constand in verificarea rationamentului logic. Din 12 pana in 20 septembrie, candidatii vor sustine un interviu in fata comisiei de admitere.
180 de locuri
Pentru anul 2005 la Institutul National al Magistraturii au fost scoase la concurs 180 de locuri. CSM stabileste in fiecare an numarul de cursanti la Institutul National al Magistraturii in functie de posturile de judecatori si procurori vacante, precum si de cele care sunt nou infiintate. Dupa incheierea cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie (cursantii) sustin un examen de absolvire constand in probe teoretice si practice, prin care se verifica insusirea cunostintelor necesare exercitarii functiei de judecator sau procuror. Absolventii INM sunt repartizati apoi de CSM pe baza mediei generale, obtinute prin insumarea mediilor de la sfarsitul fiecarui an de studiu si de la examenul de absolvire al institutului.
Acesta este primul examen de admitere in magistratura organizat de CSM, impreuna cu INM, conform pachetului de legii referitoare la magistrati, intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut. Cu acea ocazie, CSM a devenit singura institutie abilitata sa ia decizii privind cariera magistratilor, astfel ca organizarea acestui concurs a trecut din sarcina Ministerului Justitiei in cea a Consiliului Superior al Magistraturii. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.