Katrina, tornada ucigasa care a devastat sud-estul Statelor Unite, a demonstrat - daca mai era nevoie - ca, in fata urgiilor naturii, nimeni nu este la adapost. Peste tot in lume, vietile omenesti sunt la fel de fragile, dezastrele lovesc la fel de c
Katrina, tornada ucigasa care a devastat sud-estul Statelor Unite, a demonstrat - daca mai era nevoie - ca, in fata urgiilor naturii, nimeni nu este la adapost. Peste tot in lume, vietile omenesti sunt la fel de fragile, dezastrele lovesc la fel de cumplit. Tragediile sunt la fel de dureroase. Fortele naturii raman incontrolabile, oricat ne-ar placea sa ne amagim ca, datorita progreselor stiintei si tehnicii, traim intr-o lume mai sigura. Dimpotriva, planeta pare sa se razbune, dupa decenii in care oamenii au otravit-o si au maltratat-o fara scrupule. De ani de zile, savantii avertizeaza ca ne indreptam spre un dezastru ireversibil: stratul de ozon s-a subtiat, clima se schimba la nivel global. Previziunile lor apocaliptice au inceput, iata, sa se confirme. Nu trebuie sa fii expert in probleme de mediu ca sa-ti dai seama ca natura a luat-o razna. Si ca dezastrul ne ameninta pe toti, in mod egal.
Cea mai puternica natiune a planetei s-a dovedit neputincioasa in fata unei furtuni. Calamitatile naturale nu aleg intre saraci si bogati si nu sunt intimidate de statutul de supra-putere al Americii. In fata unui cataclism, nici PIB-ul, nici arsenalul militar nu mai reprezinta nimic. O mica lectie de smerenie pentru presedintele SUA, care declara, imediat dupa preluarea primului mandat la Casa Alba, ca - pentru el - interesele oamenilor de afaceri americani sunt mai importante decat "incalzirea planetei".
Ar fi, desigur, absurd sa-l invinovatim pe George W. Bush pentru aparitia tornadei Katrina. Presedintelui american i se poate, insa, reprosa lipsa de reactie, ineficienta masurilor de prim-ajutor pentru sinistrati, crasa nepasare manifestata de autoritati fata de cei mai saraci dintre cetatenii din zonele afectate. Scenele filmate saptamana trecuta in New Orleans au socat o lume intreaga. Si au demitizat grav "marea civilizatie" americana.
In cea mai puternica tara a lumii, am vazut saracie vecina cu mizeria, disperare si violenta. La fel ca in Kabul sau la periferia Bagdadului. Lupta pentru supravietuire nu este nicaieri un spectacol placut. Am vazut imagini de cosmar dintr-un oras al faradelegii, lasat la cheremul unor bande inarmate care devastau magazine si spitale, pradau locuinte particulare si talhareau orice nefericit care avea ghinionul sa le iasa in cale.
Tornada Katrina ne-a aratat ca nu numai vietile omenesti sunt fragile, ci si ceea ce numim civilizatie. Pentru ca haosul sa ia locul ordinii au fost suficiente cateva zile fara curent electric, apa potabila si telecomunicatii. "Domnia legii", pe care americanii au pretentia sa o instaureze in Irak, a disparut - in doar cateva ore - din Louisiana, Mississippi si Alabama. A fost suficienta o furtuna care, culmea, nici macar nu-i poate fi atribuita lui Osama ben Laden.
Nu terorismul, ci schimbarile climaterice constituie marea amenintare a epocii pe care o traim, avertiza, inca din 2003, un studiu intocmit la cererea Pentagonului, pe care insa Administratia Bush a incercat sa-l pastreze secret. Opinia este impartasita de cea mai mare parte a comunitatii stiintifice internationale. Numaratoarea inversa a inceput deja, sustin specialistii in probleme de mediu. Am inceput s-o simtim si pe pielea noastra. In Europa, primele cataclisme majore sunt asteptate in 2007. Pana in 2020, lumea - asa cum o stim astazi - ar putea sa dispara. Previziunile expertilor sunt apocaliptice: catastrofe naturale, migratie in masa, haos, anarhie, foamete, molime. Ceea ce s-a petrecut saptamana trecuta in sudul Statelor Unite ar putea fi doar o modesta avanpremiera a unui infernal scenariu global.
Chiar daca Bush nu este vinovat pentru tornada Katrina, el poarta cu siguranta o mare responsabilitate pentru dezastrele care ameninta, in viitorul apropiat, omenirea. De ce? Pentru ca a blocat Protocolul de la Kyoto, tratatul international adoptat in 1997 ca "ultima solutie" pentru salvarea planetei. Impunand tarilor industrializate limitari drastice ale emisiilor de gaze cu efect de sera, tratatul lovea direct in interesele lobby-ului petrolului. Fiindca gazele ucigase sunt produse in principal ca urmare a arderii combustibililor fosili. Asa ca Administratia Bush continua pana in ziua de azi sa declare ca incalzirea globala nu este un fapt demonstrat stiintific. Ca ar putea fi o simpla inventie a unor rauvoitori care incearca sa loveasca in interesele economice americane. In anii '90, Statele Unite au generat nu mai putin de 36,1 la suta din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, situandu-se detasat pe locul intai in topul mondial al poluarii.
Polita o vom plati cu totii. Inclusiv americanii. Nici macar Washingtonul nu are vreo sansa sa castige intr-un razboi cu natura. Un razboi in care s-ar putea sa nu existe supravietuitori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.