Reprezentantii emigratiei romanesti, reuniti la Campul Romanesc din Hamilton, in perioada 21-28 august, au adoptat o rezolutie prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa recunoasca faptul ca romanii aflati in exil sunt victime ale regimului
Reprezentantii emigratiei romanesti, reuniti la Campul Romanesc din Hamilton, in perioada 21-28 august, au adoptat o rezolutie prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa recunoasca faptul ca romanii aflati in exil sunt victime ale regimului comunist, se precizeaza intr-un comunicat. Totodata, in apelul in 15 puncte, se solicita deschiderea integrala a arhivelor fostei securitati, precum si recunoasterea, de catre Bucuresti, a cetateniei romane pentru cei carora le-a fost retrasa de regimul comunist. "Solicitam deconspirarea informatorilor, a colaboratorilor si a membrilor fostei securitati care au locuit sau au actionat in strainatate", se arata in rezolutie, semnatarii dorind si declasificarea dosarelor Serviciului de Informatii Externe care au legatura cu actiunile impotriva emigratiei si dezvaluirea persoanelor ce au coordonat sau au pus in practica aceste actiuni. O alta solicitare formulata se refera la infiintarea unei structuri apolitice menite sa gestioneze toate problemele legate de emigratie. Reprezentantii emigratiei vor si o analiza a activitatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din perioada 1997-2005. In plus, autoritatile romane sunt chemate sa ia masuri pentru eficientizarea activitatii reprezentantelor diplomatice ale Romaniei si in vederea inlocuirii diplomatilor care au colaborat cu fosta securitate. "Solicitam Bisericii Ortodoxe Romane sa renunte la presiunile pentru anexarea bisericilor ortodoxe romanesti ce se afla sub o alta obladuire spirituala, precum si publicarea numelor membrilor BOR care au colaborat cu fosta securitate", afirma autorii rezolutiei. In final, se cere autoritatilor romane sa ia atitudine fata de etnocidul comis de regimul de la Tiraspol impotriva romanilor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Printre semnatarii rezolutiei se numara Mihaela Moisin, presedintele Asociatiei Culturale Romane din Hamilton, George Balasu, director al ziarului "Cuvantul Romanesc" din Canada, Stefana Bianu, presedintele Comitetul Romanilor de Pretutindeni, Paris, Elena Borca, presedintele Asociatiei "Fratia", Stockholm, Suedia, precum si de un numar mare de personalitati aflate in exil. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.