Ministrul Justitiei s-a intalnit ieri cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa, principala tema a discutiilor fiind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, in special a articolelor care se refera la insulta si c
Ministrul Justitiei s-a intalnit ieri cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa, principala tema a discutiilor fiind modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, in special a articolelor care se refera la insulta si calomnie.
Ministrul Justitie, Monica Macovei s-a intalnit ieri cu membrii Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP), in cadrul discutiilor fiind abordate teme legate de modificarile ce urmeaza sa fie aduse Codului penal si Codului de procedura penala. Presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a declarat, la finalul reuniunii, ca a fost o intrevedere cu un caracter informativ-consultativ, pe tema modificarilor care vor fi aduse Codului penal, in special articolelor care se refera la insulta, calomnie sau defaimarea autoritatilor. "Aici este vorba doar de regimul incadrarii unor infractiuni, nu de infractiunile in sine. Ele raman, dar sunt scoase din penal si trecute in civil", a precizat, citat de Rompres, Cristian Tudor Popescu. Totodata, presedintele CRP a declarat ca aceste consultari vor continua, subliniind, ca, deocamdata, Clubul nu are o pozitie definitiva privind aceste modificari, existand pareri diferite.
Doar proces civil
La randul ei, ministrul Justitiei Monica Macovei a tinut sa precizeze ca, in afara articolelor ce privesc insulta si calomnia, doreste sa propuna unele modificari si in ceea ce priveste infractiunile de defaimare a tarii si a natiunii sau transmiterea de stiri si informatii false. "Am solicitat aceasta intalnire pentru a discuta propunerile pe care vreau sa le fac in legatura cu modificarea Codului Penal, respectiv cu propunerea de abrogare a infractiunilor de insulta/calomnie si nu numai, mai sunt si alte infractiuni cu incidenta in presa, cum ar fi defaimarea tarii si a natiunii, transmiterea de stiri si informatii false. In paralel cu asta, insa, as vrea sa va spun ca mai adoptam o masura legislativa, in sensul scutirii de taxele judiciare de timbru a actiunilor civile in care se cer daune morale pentru defaimarea onoarei, a imaginii, a demnitatii. Adica ceea ce vrem sa facem in mod unitar, modificarea legislatiei penale si civile, este sa mutam raspunderea pentru defaimarea imaginii si a demnitatii din domeniul raspunderii penale in cea a raspunderii civile. Si atunci scoatem taxele judiciare de timbru, pentru a lasa acces liber in Justitie pentru toata lumea in astfel de cazuri", a precizat Monica Macovei, intr-un interviu acordat BBC si preluat de agentia Rador. Ministrul Justitiei a aratat insa faptul ca ziaristul poate fi chemat in continuare in fata instantei, dar in cadrul unui proces civil, si nu penal. "Va putea fi chemat (n.r. - ziaristul) civil, in solidar cu ziarul sau, cu institutia respectiva de presa, chestiune care oricum se intampla astazi fie separat, printr-o actiune civila pentru care insa se platesc taxe, fie gratis, in cursul procesului penal. Raspunderea penala nu este cea care trebuie sa fie aplicata in cazul lezarii imaginii, a onoarei, a demnitatii. Este destul de greu sa-ti exerciti dreptul la libera exprimare, la libertatea presei, la independenta editoriala sub frica sanctiunii penale", a mai spus Macovei. De asemenea, ministrul Justitiei a aratat ca in continuare jurnalistii scriu sub frica raspunderii penale, chiar daca a fost scoasa pedeapsa cu inchisoarea in ceea ce priveste insulta: "S-a scos pedeapsa cu inchisoare de la insulta si a ramas amenda penala. Acum sunt infractiuni amandoua. Insulta, pedepsita numai cu amenda penala, calomnia si cu inchisoare sau, alternativ, amenda. Dar, dupa cum am spus, nu cred ca asta ajuta la responsabilizarea presei, daca se pune asa problema, si nu este bine sa scrii sub frica raspunderii penale, a cazierului s.a.m.d. (...) Eu nu cred in sanctiuni penale in acest domeniu, in libertate de exprimare".
Proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de procedura penala va fi prezentat de Monica Macovei in sedinta de astazi a Executivului, pentru aprobare, urmand ca apoi el sa fie trimis in Parlament.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.