Germania nazista intentiona sa foloseasca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, explozibili cu aspect de batoane de ciocolata si bombe disimulate in cutii de conserve, pentru a-i intimida pe britanici, potrivit documentelor de arhiva date pub
Germania nazista intentiona sa foloseasca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, explozibili cu aspect de batoane de ciocolata si bombe disimulate in cutii de conserve, pentru a-i intimida pe britanici, potrivit documentelor de arhiva date publicitatii de serviciul de informatii MI5 si citate de editia electronica a cotidianului Times. Potrivit documentelor MI5, germanii pregatisera mini-bombe cu ceas ascunse in peretii dubli ai conservelor de fasole, mazare sau salate de fructe. Bombe de mica putere urmau sa fie disimulate si in sapunul pentru barbierit, bateriile pentru lanterne, lemnele taiate pentru foc, centuri de piele si jucarii de plus.
Cel mai mult, documentele MI5 se ocupa de batoanele de ciocolata explozive, continand desene detaliate privind modul de functionare. Create pentru a servi ca grenade, fiecare asemenea "bomba" era confectionata din otel si acoperita de un strat fin de ciocolata adevarata. Cand batonul de ciocolata era rupt la unul din capete, dispozitivul era pus in functiune si exploda dupa sapte secunde.
Germanii erau la fel de inventivi si in materie de propaganda. De exemplu, o prima pagina contrafacuta a cotidianului Evening Standard, datata 17 februarie 1940, anunta ca aviatia britanica a fost masacrata si ca Parlamentul s-a reunit in secret pentru a lua masuri in fata crizei. O reclama de pe presupusa pagina de ziar indemna cititorii sa ia laxative frantuzesti pentru a se mentine in forma.
Christopher Andrew, profesor de istorie moderna si contemporana la Universitatea Cambridge si istoric oficial al MI5, a declarat ca multe dintre pamfletele propagandistice dau senzatia de farsa. Fluturasii pregatiti pentru britanici prezentau bebelusi germani stralucind de sanatate, in contrast cu cei britanici, malnutriti si aflati pe moarte. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.