Primaria Romei a inceput sa asfalteze cateva din strazile pavate cu lespezi de piatra, punand astfel capat unei traditii de cateva sute de ani.
Confruntat cu o mare criza financiara, consiliul local al Romei a judecat nu cu inima, ci cu portofe
Primaria Romei a inceput sa asfalteze cateva din strazile pavate cu lespezi de piatra, punand astfel capat unei traditii de cateva sute de ani.
Confruntat cu o mare criza financiara, consiliul local al Romei a judecat nu cu inima, ci cu portofelul, relateaza BBC.
Intre operatiunea manuala de inlocuire a pietrelor de pavaj distruse si asfaltarea completa, cea din urma s-a dovedit a fi cea mai ieftina varianta si a fost aprobata pe loc.
Traditionalistii au incercat sa schimbe decizia, argumentand ca ar fi pacat sa se piarda o istorie veche de 500 de ani.
In secolul al XVI-lea, un papa vestit pentru abilitatile sale urbanistice a extins zona pavata cu lespezi din jurul bazilicii Sf. Petru pe mai mult de 100 din strazile orasului.
Acesta este motivul pentru care in italiana, pietrele de pavaj din Roma sunt numite si "sanpietrini".
Acum 500 de ani, strazile pietruite erau un lux. Trasurile cu roti mari pluteau practic pe aceasta suprafata tare, iar pietonii erau multumiti ca nu trebuie sa inoate prin noroi la fiecare ploaie.
Astazi, lucrurile stau putin altfel. Cand ploua, pietrele devin alunecoase si pun in pericol siguranta traficului.
Cei mai expusi sunt biciclistii si motociclistii. Iar din cauza uzurii de secole, o calatorie cu autobuzul pe o strada pietruita este o experienta zguduitoare - la propriu.
Procedeul pavarii cu lespezi de piatra a fost inventat in Roma antica, insa placile de bazalt folosite la vremea aceea erau mult mai mari decat cele folosite acum.
Pe unele strazi istorice conservate de arheologi se mai pot vedea vechile lespezi romane. Cateva piete pietruite din centrul orasului vor fi si ele pastrate pentru posteritate, iar in restul zonelor, primaria a decis sa mearga cu asfaltarea pana la capat. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.