Dintr-un uragan anuntat de un buletin meteo, Katrina s-a transformat intr-o catastrofa majora pentru o zona din sudul Statelor Unite ce se intinde cat jumatate din Franta, cu orasul New Orlenas inghitit de ape. Zeci de mii de locuitori din totalul de
Dintr-un uragan anuntat de un buletin meteo, Katrina s-a transformat intr-o catastrofa majora pentru o zona din sudul Statelor Unite ce se intinde cat jumatate din Franta, cu orasul New Orlenas inghitit de ape. Zeci de mii de locuitori din totalul de 1,4 milioane ai orasului au de suferit de pe urma dezastrului si, chiar daca haosul pare sa fie depasit, vor fi necesare inca multe luni de zile pentru a seca cel mai mare oras din Louisiana si a avea in vedere o eventuala reconstructie, relateaza Rompres. Nici un bilant oficial precis privind numarul mortilor nu a fost comunicat pana acum, dar un senator de Louisiana vorbea de peste 10.000 de morti in acest stat.
Echipele de salvare erau ieri in cautarea ultimelor persoane care mai trebuie evacuate din orasul New Orleans, devastat de uraganul Katrina, in ceea ce a constituit cea mai ampla operatiune de salvare pe calea aerului din istoria SUA, transmite BBC News online. Aproximativ 40 de aparate de zbor sunt implicate in continuare in activitatile de salvare. Atmosfera in New Orleans parea mai linistita, ieri, dupa ce autoritatile reusisera sa evacueze, cu o zi inainte, alte zece mii de persoane din zonele devastate. Majoritatea acestor oameni ar putea fi, potrivit autoritatilor, cetateni de culoare si cu o stare financiara precara, care nu au avut posibilitatea de a pleca din calea uraganului Katrina. Peste un milion de persoane au fost evacuate, acestea aflandu-se, in prezent, in adaposturi din Texas, Tennessee, Indiana si Arkansas.
Soarta victimelor Katrinei se amelioreaza odata cu sosirea de ajutoare, dar sarcina este enorma, a estimat, sambata, ministrul american al Securitatii Interne, care a comparat efectele ciclonului cu cele ale unei "bombe atomice": "este vorba despre un ciclon devastator urmat de o inundatie devastatoare", a mai spus Chertoff. "Este ca si cum cineva a pus in aplicare planul de evacuare si a aruncat o bomba atomica deasupra pentru a-l face mai complicat", a explicat Michael Chertoff. Cu toate acestea, guvernul lui George W. Bush face obiectul unor critici virulente din cauza raspunsului tardiv si insuficient dupa trecerea uraganului, a lipsei de pregatire si reactie in organizarea operatiunilor de salvare, in care unii au vazut ganduri rasiste ascunse, victimele fiind in principal negri si saraci.
Semne de intrebare
S-au ridicat semne de intrebare asupra motivelor intarzierii in actiune, a numarului insuficient de soldati pentru a mentine ordinea sau asupra increderii prea mari acordate de presedinte rapoartelor mai mult favorabile, in complet decalaj cu realitatea, intocmite de inalti consilieri, cand situatia pe teren se degrada din ora in ora. Sambata trecuta, la apropierea uraganului, a fost ordonata evacuarea orasului New Orleans, lansand zeci de mii de persoane pe drumul exilului. Duminica, orasul era paralizat de numeroase ambuteiaje. Desi primarul Ray Nagin recunostea ca situatia este serioasa, nici un serviciu de autobuze sau de trenuri nu a fost pus la dispozitie celor saraci, care nu aveau masini.
Impactul uraganului Katrina ar putea fi dezastruos pentru cota de popularitate a lui Bush, deja in scadere din cauza gestionarii razboiului din Irak si a cresterii vertiginoase a pretului benzinei. Americanii, emotionati de amploarea dramei, isi multiplica donatiile, ca si marile concerne, adunand peste 150 de milioane de dolari. Obisnuiti sa vada la televizor regiuni indepartate inecate in foc si sange, ei descopera scene comparabile in propria lor tara, descopera propria lor lume a treia pe strazile abandonate din New Orleans, cunoscut centru cultural, ce evoca trompeta lui Louis Armstrong si pasiunile din "Un tramvai numit dorinta", al lui Tennessee Williams. "Vom recladi marele New Orleans, si vom demonstra inca o data lumii ca cele mai grave dezastre scot la suprafata ce e mai bun in America", a mai spus George Bush in incheierea discursului sau de sambata. De renume mondial, orasul a primit peste 10 milioane de vizitatori in 2004, o mana turistica, in prezent grav compromisa. Mare port industrial, orasul este populat in majoritate de negri (67% din populatie) si mai mult de un sfert (30%) traiesc sub pragul saraciei. Fondat in 1718 de francezi, orasul devine in 1722 capitala Louisianei franceze. Ea a fost cedata in 1803 de Napoleon Bonaparte, in cadrul vanzarii unui imens teritoriu de 2,1 milioane de kilometri patrati tanarului stat american. (B.M.)
Romani afectati de Katrina
Mai multi romani aflati in Statele Unite sunt disparuti in urma trecerii uraganului Katrina. Surse din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington au declarat pentru Rompres ca la ambasada s-au primit telefoane din partea unor persoane din tara interesate de cetateni romani care locuiau in zona afectata si despre care nu mai stiu nimic. Ambasada Romaniei a luat legatura cu Departamentul de Stat al SUA pentru a afla date despre persoanele ale caror nume si adrese au fost comunicate de rude. De asemenea, in cadrul Ambasadei a fost constituita o celula de criza pentru rezolvarea oricarei solicitari pe care o va primi.
Dezastrul in cifre
Singurul bilant oficial disponibil la 3 septembrie indica 134 de morti in Mississippi si 13 morti in Florida si in Louisiana. 14 morti au fost inregistrati in centrele din New Orleans, care adapostesc victimele ciclonului, ceea ce ridica numarul total al mortilor la 161. Senatorul republican David Vitter estimeaza ca uraganul Katrina ar putea sa fi facut peste 10.000 de morti numai in Louisiana.
Peste 200.000 de persoane au fost declarate ca fiind la ora actuala fara adapost. Crucea Rosie afirma ca adaposteste 100.000 de persoane. Agentia federala insarcinata cu actiunile de salvare de urgenta (FEMA) a anuntat ca a adapostit 76.000 de persoane in 275 de locatii. La randul lor, autoritatile texane evoca primirea in centrele lor a 73.000 de sinistrati. Peste un milion de locuitori din Louisiana ar fi putut sa-si fi parasit locuintele inainte de catastrofa. Din punct de vedere economic Katrina a devastat o zona ce acopera o suprafata de 235.000 km2, adica jumatate din suprafata Frantei sau suprafata Romaniei. In Mississippi, coasta a fost devastata pe o lungime de cel putin 50 de kilometri. Orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80%. Uraganul a determinat inchiderea a 711 platforme si puturi petroliere in Golful Mexic. La cinci zile dupa trecerea sa prin sudul Statelor Unite, 88,53% din productia normala americana de petrol brut in Golful Mexic (care reprezinta un sfert din productia tarii) a fost oprita. Costul pagubelor ar putea depasi 100 de miliarde de dolari si pana la 35 de miliarde pentru asiguratori, potrivit companiei specializate Risk Management Solutions. Intreruperea activitatii atrage pierderea a o suta de milioane de dolari pe zi.
Cele trei state afectate de uragan (Louisiana, Mississippi si Alabama) reprezinta 3% din PIB-ul Statelor Unite, potrivit economistului Ethan Harris de la Lehman Brothers.
In statul Mississippi, distrugerea numeroaselor cazinouri reprezinta o pierdere considerabila a veniturilor. Numai in orasul Biloxi muncesc 13.000 de persoane. Industria turistica a Louisianei, care primeste 10 milioane de vizitatori pe an, va fi, de asemenea, dur lovita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.