1923 (II)
7 iun. Omul politic Ion I. C. Bratianu, maresalii Al. Averescu si C. Prezan sunt alesi membri de onoare ai Academiei Romane.
9 iun. Mihail Sadoveanu rosteste discursul de receptie despre "Poezia populara", din care citam:
1923 (II)
7 iun. Omul politic Ion I. C. Bratianu, maresalii Al. Averescu si C. Prezan sunt alesi membri de onoare ai Academiei Romane.
9 iun. Mihail Sadoveanu rosteste discursul de receptie despre "Poezia populara", din care citam: "Cand, suferind acest popor, a cantat el dadea dovada ca traieste si va razbi... De la aceste fermecate izvoare de apa vie cata sa se adape toti cei care canta si se simt ai acestui popor si ai acestui pamant". Raspunsul este dat de Gh. Bogdan-Duica.
10 iun. Dimitrie Gusti sustine discursul de receptie "Fiinta si menirea academiilor", in care, dupa omagiul adus lui C. Giurescu, vorbeste despre rostul Academiei de a fi "un simbol al adevaratei democratii, al democratiei aristocrate", al carei rol este "de a raspunde necesitatii de socializare a creatiei si a infrunta pericolul specializarii excesive a stiintei... este incoronarea naturala a activitatii stiintifice a universitatii si a institutiilor speciale de cercetare; ea reprezinta totalitatea rezultatelor stiintifice in unitatea lor". Cat despre specificul Academiei Romane, acest "forum patriotic", D. Gusti subliniaza ca ea a avut, in acelasi timp, "o neindeajuns de pretuita activitate care, pazind proportiile cuvenite pentru o natiune tanara in plin avant de renastere culturala, poate rivaliza si fi comparata cu activitatea celor mai de seama academii ale lumii". In raspunsul sau, V. Parvan saluta pe D. Gusti "filosoful formelor sociale ale vietii omenesti".
29 sept. In cadrul sedintei comemorative prilejuite de implinirea unui veac de la moartea lui Gh. Lazar, I. Bianu afirma ca "a facut un pas mare si puternic spre unirea sufleteasca a neamului nostru rupt in bucati, tocmai cand se parea ca acest neam este hotarat pieirii intre neamuri..., el a infaptuit unitatea culturala si printr-insa constiinta nationala romaneasca".
21 dec. I. Nistor sustine comunicarea "Viata si opera lui D. Cantemir".
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date" de Dorina N. Rusu)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.