Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a promovat un act normativ prin care sunt stabilite standardele minime pentru protectia porcinelor, Ordinul nr. 76/2005 intrand in vigoare la 1 martie 2006. Prin acest
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a promovat un act normativ prin care sunt stabilite standardele minime pentru protectia porcinelor, Ordinul nr. 76/2005 intrand in vigoare la 1 martie 2006. Prin acest ordin, Romania se alineaza normelor comunitare in domeniu. Pentru a nu exista confuzii, ordinul da si definitiile legale ale porcului (animal din specia porcine, de orice varsta, tinut pentru reproductie sau ingrasare), dar si ale scroafei in asteptare, de exemplu (o scroafa intre intarcarea purceilor si perioada perinatala). In total, sunt 9 tipuri de porci, in functie de varsta si stare. Pe de alta parte, greutatea porcilor determina si spatiul minim de care trebuie sa beneficieze: 0,15 mp pentru purceii de pana la 10 kg si 1,00 mp pentru porcii de peste 110 kg. "Pardoseala disponibila" este calculata pentru solitari, dar si pentru grupuri de porci mai mici sau mai mari de 6 sau 40 de indivizi. Chiar daca ordinul intra in vigoare mai tarziu, legatul scroafelor este interzis de la 1 ianuarie 2006. "Scroafele si scrofitele trebuie sa aiba acces permanent la materiale care se preteaza folosirii ratului in scopul consumarii energiei si stimularii curiozitatii animalului", precizeaza ordinul. Actul normativ stabileste ca porcilor sa li se asigure "o cantitate suficienta de hrana de volum sau bogata in fibre, precum si hrana energizanta". Autoritatea in domeniu stipuleaza ca pentru porcii agresivi, atacati de alti porci sau bolnavi trebuie sa existe boxe individuale unde trebuie sa fie tinuti temporar.
Conditiile de crestere a porcilor sunt foarte bine detaliate. Astfel, porcii nu pot fi tinuti in zgomot mai mare de 85 dBA si trebuie sa aiba lumina cel putin 8 ore pe zi. Adaposturile pentru cazarea porcilor trebuie sa permita animalelor acces la o zona de odihna confortabila, dar sa si vada alti porci. Animalele trebuie sa aiba hrana suficienta, cel putin o data pe zi, si pardosea neteda, dar nu alunecoasa, ca sa nu se raneasca. Ca exceptie, se permite taierea cozilor si pilirea dintilor, dar numai cand alte proceduri au dat gres, in acest fel "prevenindu-se muscarea cozii si alte vicii". Purceilor intarcati si tineretul porcin li se vor aplica tratamente specifice varstei si comportamenului lor "juvenil". Pentru porcii tinuti in grupuri trebuie luate masuri pentru a preveni luptele ce depasesc comportamentul normal, precizeaza ordinul.
Dimensionarea boxelor pentru porci, dupa norme comunitare, va fi obligatorie, de la 1 ianuarie 2006, pentru exploatatiile ce se vor infiinta dupa aceasta data, si pentru toate fermele din 2013.
Corectitudinea aplicarii prevederilor actului nromativ va fi verificata de ANSVSA, care trebuie sa se asigure ca porcarii stiu cum se cresc porcii si, mai ales, stiu sa le asigure bunastarea. Mai mult, importurile de porci din tari nemembre UE se vor putea face numai daca se dovedeste, prin documente sanitare veterinare, ca animalele au beneficiat de acelasi tratament privind bunastarea ca "omologii" din UE. Daca exista dubii, veterinarii romani pot face verificari in tara exportatoare, care pot conduce pana la suspendarea importului de porcine "maltratate". Acelasi tratament poate fi aplicat de UE in cazul in care Romania nu respecta normele de bunastare a porcilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.