Un ziarist hunedorean a protestat, ieri dimineata, la Deva, in fata sediului Directiei de Cultura Hunedoara, acuzand participantii la o tabara de arheologie ca in luna august au ingropat gunoaie in incinta sitului Sarmizegetusa Regia din Muntii Orast
Un ziarist hunedorean a protestat, ieri dimineata, la Deva, in fata sediului Directiei de Cultura Hunedoara, acuzand participantii la o tabara de arheologie ca in luna august au ingropat gunoaie in incinta sitului Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei. Redactorul-sef al revistei "Dacia Magazin", Vladimir Brilinsky, a protestat pentru a determina autoritatile sa ia masuri fata de neregulile din incinta cetatilor sacre, el lasand in fata unor institutii saci cu gunoi strans din situl care face parte din patrimoniul UNESCO, relateaza Mediafax. Vladimir Brilinsky, care este si presedintele Filialei Transilvania-Banat a Fundatiei "Renasterea Daciei", a dezgropat o parte din mizeria lasata in urma de arheologi, a incarcat PET-uri, sticle de bere si resturi de mancare in opt saci de nylon, pe care i-a lasat la portile institutiilor care ar fi trebuit sa ia masuri pentru a preintampina o astfel de situatie.
"In ultimii sapte ani, am semnalat faptul ca aceasta tabara de arheologie este doar o sarada. O satra care nu tine cont de legi si nici de morala campeaza in incinta cetatilor dacice din muntii Orastiei. Este vorba despre tabara arheologica organizata de Muzeul de Istorie al Transilvaniei si coordonata de un profesor universitar de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca", a declarat presei protestatarul, Vladimir Brilinsky.
El a lasat saci cu gunoi in fata sediilor Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Garzii de Mediu, Consiliului Judetean Hunedoara, Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.
Unii dintre sefii institutiilor care au primit cate un sac cu PET-uri sustin ca au fost informati recent despre gunoaiele ingropate in incinta sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Cristian Moldovan, comisarul sef al Garzii de Mediu, precizeaza ca reprezentantii Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina ar fi trebuit sa ia masuri pentru ca gunoaiele sa nu fie ingropate. El a spus ca se va incerca gasirea unei solutii pentru ca gunoaiele sa fie dezgropate si luate din zona. Reprezentantii Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina isi asuma o parte din vina pentru problemele create. "Am avut incredere in organizatorii taberei arheologice, ne-am bazat pe bunul simt al colaboratorilor, dar ei au abuzat de acest lucru. Din pacate, nu avem forta sa facem mare lucru", sustine Mihaela Ionescu, responsabil in relatia cu comunitatile, educatie si constientizare la Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.