Retragerea trupelor rusesti din Transnistria a fost amanata "din motive politice" legate de situatia din regiune, a declarat diplomatul rus Valeri Nesteruskin, citat de Agentia Rusia la Zi. Ambasadorul plenipotential al Rusiei a afirmat ca "motivele
Retragerea trupelor rusesti din Transnistria a fost amanata "din motive politice" legate de situatia din regiune, a declarat diplomatul rus Valeri Nesteruskin, citat de Agentia Rusia la Zi. Ambasadorul plenipotential al Rusiei a afirmat ca "motivele intarzierii au legatura mai degraba cu situatia reala din regiune, decat cu pozitia Rusiei". Emisarul special al Kremlinului a explicat ca toate documentele create la nivel european pentru a rezolva situatia uitau o prevedere, si anume ca Rusia si-a asumat obligatia de a implementa asa-numitul Acord de la Istanbul, daca se respecta anumite conditii. "Partile trebuia sa duca un dialog politic pentru a depasi starea de confruntare permanenta si sa cladeasca un cadru de incredere reciproca. Astfel, ar fi fost mult mai usor pentru Rusia sa-si retraga dotarea, in special munitia de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial", explica Nesteruskin, adaugand ca nu este un secret ca in zona nu se mai afla echipament militar interzis. Dupa ce semnarea Memorandumului Kozak a fost blocata, autoritatile transnistrene au obiectat impotriva retragerii ruse, iar munitia nu poate fi mutata fara consimtamantul oficialilor, deoarece pot interveni complicatii, sustine ambasadorul, care considera ca initiativa privind prezenta trupelor occidentale in Transnistria pentru a rezolva situatia este inacceptabila.
Smirnov elogiaza trupele ruse din Transnistria
Liderul administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca Rusia a fost tot timpul prezenta in Transnistria, iar Republica Moldova si Occidentul ar trebui sa inteleaga ca aceasta poate fi evacuata de aici numai o data cu distrugerea intregului "popor transnistrean", informeaza Rompres. Afirmatiile lui Smirnov au fost facute cu ocazia implinirii a 15 ani de la proclamarea unilaterala a independentei republicii moldovenesti nistrene, liderul de la Tiraspol atragand atentia ca, indiferent de scopurile pe care le urmaresc marile puteri, soarta Transnistriei va fi decisa numai de catre locuitorii ei. In ceea ce priveste relatiile Tiraspolului cu oficialitatile de la Chisinau, Igor Smirnov a afirmat ca politica promovata, in prezent, de catre Republica Moldova "poarta un caracter de talharie de stat". Faptul ca Republica Moldova refuza sa recunoasca rezultatele privatizarii din Transnistria demonstreaza clar acest lucru, a afirmat Smirnov. In context, el a elogiat rolul trupelor Federatiei Ruse din Transnistria, precum si formatul pentagonal de negocieri din care fac parte Rusia, Ucraina, OSCE, Chisinau si Tiraspol. Smirnov sustine ca, atat timp cat relatiile dintre Chisinau si Tiraspol nu s-au normalizat, nu poate fi vorba despre o eventuala reducere a armatei transnistrene, ci de o intarire a acesteia. Autoritatile de la Tiraspol ar putea interzice finantarea organizatiilor neguvernamentale transnistrene din exterior pentru a evita o "revolutie portocalie" in regiune, a conchis Smirnov. El a mai afirmat ca legislativul de la Tiraspol va sustine propunerile expertilor europeni de modificare a legislatiei electorale, in cazul in care acestia vor depista incalcari ale drepturilor omului, dar, oricum, alegerile pentru acest for vor avea loc la termenul stabilit. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.