Osetia de Nord se afla in doliu, incepand de ieri, pentru o perioada de trei zile, in amintirea celor 331 de victime - majoritatea copii - ale luarii de ostatici de la Beslan de catre un comando cecen, in septembrie, anul trecut, transmite Rompres. "
Osetia de Nord se afla in doliu, incepand de ieri, pentru o perioada de trei zile, in amintirea celor 331 de victime - majoritatea copii - ale luarii de ostatici de la Beslan de catre un comando cecen, in septembrie, anul trecut, transmite Rompres. "La un an de la aceasta oribila tragedie, milioane de oameni din tara noastra si din strainatate, toti cei care au aflat de aceasta teribila catastrofa si care au o inima, isi amintesc bine de acest cosmar," a declarat presedintele Vladimir Putin, cu ocazia deschiderii, ieri, a anului scolar in Federatia Rusa. "Sa nu pronuntam cuvinte inutile in aceasta situatie si sa pastram tacere timp de cateva secunde. Sa ne amintim de copii, de cei care au pierit, care au devenit victime ale teroristilor," a adaugat liderul de la Kremlin. Totodata, cu ocazia ceremoniilor comemorative organizate ieri in Osetia de Nord, presedintia britanica a Uniunii Europene a transmis condoleante familiilor victimelor masacrului de la Beslan, lansand un apel la "unitate" in lupta impotriva terorismului si in special la cooperarea cu Rusia. "Intr-o regiune care a vazut multe tragedii, aceasta a fost o atrocitate terorista fara precedent," se arata intr-un comunicat al presedintiei UE. "Trebuie sa fim uniti in lupta impotriva terorismului," mai precizeaza documentul, adaugand ca organizatia va continua sa actioneze pentru a intari cooperarea cu Federatia Rusa in acest domeniu "de importanta vitala".
Azil politic pentru victimele in viata ale tragediei
Foto: EPA Persoanele care au avut de suferit in urma actului terorist de la Beslan solicita azil politic "in orice tara in care sunt respectate drepturile omului," se arata intr-o scrisoare a organizatiei "Mamele de la Beslan," adresata "sefilor statelor democratice" si distribuita numai jurnalistilor straini prezenti la ceremoniile comemorative organizate in Osetia de Nord. "Ne-am pierdut orice speranta de a afla adevarul cu privire la principalii vinovati de lichidarea rudelor noastre, va cerem sa ne adapostiti in tarile voastre in care se respecta legea," precizeaza textul scrisorii intitulate "Nu dorim sa traim in aceasta tara". "Stim cine, in numele imaginii sale politice, nu a dorit sa negocieze cu teroristii," acuza semnatarii scrisorii - "mamele, tatii, rudele ostaticilor care au fost torturati de teroristi si tradati de politicienii nostri, de functionari, de fortele noastre de ordine si de presedintele nostru" - facand aluzie la adresa presedintelui Putin, omul care "a sacrificat copiii si pe rudele acestora pentru politica murdara". In urma unor indelungi insistente, liderul de la Kremlin a acceptat o intrevedere cu reprezentantele asociatiei "Mamele de la Beslan," programata pentru astazi.
Jurnalisti persecutati
Corespondentul postului "Radio Liberty" din Osetia de Nord, Iuri Bagrov, a fost arestat, ieri, de Politie, in apropiere de Scoala nr. 1 din Beslan, unde a avut loc tragedia de anul trecut, soldata cu moartea a 331 de persoane, informeaza Mediafax. Jurnalistului rus i s-a interzis accesul in localitate pana la data de 5 septembrie, fiind retinut pe motiv ca nu fusese acreditat pentru a participa la ceremoniile comemorative. Cu o zi inainte, Bagrov explicase autoritatilor, in prezenta mai multor colegi, ca se afla pe lista ziaristilor acreditati de serviciul de presa al Presedintiei din Osetia, dar ca nu a putut sa isi obtina legitimatia. Verificarea listei ziaristilor acreditati i-a permis sa asiste la o conferinta de presa a Comitetului mamelor de la Beslan. Jurnalistul rus nu se afla la primul incident de acest gen, Bagrov fiind privat, in decembrie, anul trecut, de pasaportul rus in urma unui proces intentat pentru folosire de documente false, calificat de victima drept "fabricat" de autoritati. Totodata, potrivit agentiei Itar-Tass, echipa postului american de televiziune ABC - de altfel, cazut in dizgratia oficialitatilor de la Moscova pentru difuzarea unui interviu cu liderul radical al gherilei cecene, Samil Basaev - nu a fost autorizata sa asiste la ceremoniile de la Beslan, fiindu-i retrasa acreditarea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.