Nu exista motive de scepticism fata de intrarea Romaniei in UE decat cel mult pentru cativa afaceristi, care profita de pe urma anomaliilor economice existente; cu cat vom fi primiti mai repede, cu atat mai bine.
Sa nu fie supraevaluate nici ma
Nu exista motive de scepticism fata de intrarea Romaniei in UE decat cel mult pentru cativa afaceristi, care profita de pe urma anomaliilor economice existente; cu cat vom fi primiti mai repede, cu atat mai bine.
Sa nu fie supraevaluate nici masurile de adaptare economica impuse Romaniei... Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va fi determinata, cum a fost si intrarea in NATO, in primul rand de considerente politice. Occidentul nu-si poate permite sa lase Romania si Bulgaria in voia sortii, la marginea sa estica... Se fac, si se vor face mai departe, presiuni pentru ca ele sa indeplineasca acquis-ul comunitar, pentru ca, indiferent de UE, ele sunt necesare pentru vindecarea ranilor lasate in urma de cei 45 de ani de economie si dictatura comunista. Cetatenii tarilor deja membre stramba din nas, temandu-se ca vor fi buni de plata, dar noii candidati nu au nici un motiv sa o faca. Ca urmare, rolul politicii externe romanesti nu este complicat; ea trebuie sa se faca cunoscuta, stiind insa ca vantul ii bate in frunze. Este ceea ce a dovedit si recentul mesaj al Condoleezzei Rice catre conferinta diplomatilor romani. Aceste considerente nu exclud, insa, aplicarea clauzei de salvgardare - adica o amanare a admiterii - dar exclud scoaterea de pe lista. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, declara deunazi ca sansele Romaniei de aderare la UE au crescut in 2005. Romania si cei care o conduc in momentul de fata au, deci, dreptul sa fie optimisti, cu atentie marita la situatia interna, insa...
Pe acest fundal se inscriu unele particularitati legate si de ambitia presedintelui Traian Basescu; de exemplu profilarea - discutabila - ca lider regional in spatiul Marii Negre. Dupa parerea unor analisti politici, demersul este prematur, mai intelept fiind sa fie amanat pana la admiterea Romaniei in UE... Deocamdata, planurile diplomatiei romanesti privind implicarea ca parte in negocierile privind Transnistria, alaturi de SUA si UE, nu au sanse prea mari.
Actualul presedinte Traian Basescu si actualul Guvern de coalitie, condus de un liberal, constituie, insa, premise mai bune si o mai buna carte de vizita pentru politica externa a Romaniei de integrare occidentala. PSD-ul a sustinut aceasta politica, provocand insa fiori, din cand in cand, cu afirmatii precum "Romania nu crede in NATOcentrism" sau cu vorbirea despre parteneriatul strategic cu Rusia. Declaratiile recente ale unor lideri americani dovedesc ca aderarea Romaniei la UE beneficiaza de sprijinul diplomatic al Statelor Unite...
Acest sprijin va potenta, in continuare, si alte demersuri ale dilpomatiei romanesti.
Ca peste tot, exista o legatura intre politica externa si cea interna. Cu prilejul intalnirii sale recente cu diplomatii romani, presedintele Traian Basescu a declarat ca afirmatiile sale critice la adresa Guvernului nu inseamna crize, ci exprima puncte de vedere ale societatii civile... Sa ne fie permis sa spunem ca dezbinarea, devenita cronica, dintre presedintele statului si primul-ministru face o impresie cat se poate de proasta in lumea democratica, cu atat mai mult cu cat domnului Basescu i se pune in seama si roulul nefast avut in 1997-98, la rasturnarea Guvernului de coalitie al Conventiei Democratice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.