O scrisoare a premierului israelian, Ariel Sharon, adresata Papei Benedict al XVI-lea la finele lunii august a pus capat incidentului diplomatic survenit intre Israel si Vatican in legatura cu atentatele din Israel, a informat o sursa de la Ambasada
O scrisoare a premierului israelian, Ariel Sharon, adresata Papei Benedict al XVI-lea la finele lunii august a pus capat incidentului diplomatic survenit intre Israel si Vatican in legatura cu atentatele din Israel, a informat o sursa de la Ambasada Israelului de pe langa Sfantul Scaun. Un functionar al Ambasadei Israelului a dezvaluit astfel ca scrisoarea i-a fost inmanata cardinalului secretar de stat Angelo Sodano de catre ambasadorul israelian la Vatican. "Aceasta scrisoare permite finalizarea polemicii, aducand clarificarile necesare", a afirmat functionarul, fara a face alte precizari. De altfel, presa italiana a confirmat faptul ca razboiul declaratiilor, dus, in cursul lunii august, intre Vatican si Israel a fost dat uitarii, fiind citata in acest sens o declaratie a purtatorului de cuvant al Ministerului israelian de Externe, Mark Regev. "Relatiile dintre Israel si Vatican au revenit la normalitate, asa cum erau si inainte", a mentionat oficialul de la Tel Aviv, recunoscand ca polemica aparuta intre cele doua parti a fost stinsa ca urmare a scrisorii trimise de premierul Ariel Sharon, dar si dupa convorbirile purtate de cardinalul Angelo Sodano cu ambsadorul Israelului pe langa Sfantul Scaun, Oded Ben Hur. "Israelul considera incheiata aceasta criza", a subliniat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe israelian, fara a oferi mai multe amanunte. In scrisoarea, premierul Sharon l-a numit pe Papa "un adevarat prieten al Israelului".
Razboiul declaratiilor
Israelul si Vaticanul au trecut printr-o perioada de polemica dura, dupa slujba din 24 iulie, oficiata de Papa Benedict al XVI-lea in care Suveranul Pontif, referindu-se la atentatele comise in acea luna la Londra si la Sharm el Sheikh nu a facut nici o referire la Israel si nu l-a inclus pe lista statelor care au cazut victime terorismului. Israelul a ripostat, acuzand Vaticanul ca a omis intentionat acest lucru, dupa care Vaticanul a replicat prin vocea purtatorului de cuvant Joaquin Navarro Valls. Mai mult, un functionar al Ministerului de Externe invita noul Papa sa abandoneze atitudinea tacerii, adoptata de fostul Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea, in legatura cu atentatele comise de palestinieni in Israel.
Vaticanul a raspuns, printr-o "nota a Biroului de Presa", utilizand un ton agresiv: "Sfantul Scaun nu accepta lectii de la Israel !". Pentru a apara actiunile fostului Suveran Pontif, nota cita meticulos nu mai putin de 23 de interventii ale Papei Wojtyla, in care acesta condamna terorismul palestinian. In acelasi timp, comunicatul Vaticanului preciza ca atentatele impotriva Israelului nu au fost intotdeauna condamnate, intrucat, "uneori, erau urmate de reactii ale evreilor, incompatibile cu normele dreptului international".
Situatia a fost agravata si de declaratiile rabinului-sef al Romei, Riccardo de Segni, facute pentru cotidianul "Corriere della Sera", conform carora "tonul" notei emise de Vatican este specific spaniolului Valls, care a fost intotdeauna "nepoliticos si dur" cu evreii.
Navarro Valls se disculpa
Admitand faptul ca incidentul a fost rezultatul unui "exces de agresivitate al celor doua birocratii", cardinalul Angelo Sodano si premierul israelian, Ariel Sharon, au incercat sa aplaneze relatiile, si-asa destul de fragile, in raporturile bilaterale. Mai mult, cardinalul secretar de stat, Angelo Sodano aprecia declaratiile lui Navarro Valls ca fiind "nepotrivite".
Avalansa de acuzatii aduse la adresa sa, l-au determinat pe purtatorul de cuvant al Vaticanului sa iasa la rampa, pentru a se disculpa, negand ca ar fi autorul controversatei note si explicand - intr-un gest ce suna ca o distantare fata de Secreteria de Stat - ca, in data de 28 iulie (cand a fost emisa nota) era in Vall D'Aosta, cu Suveranul Pontif. "Documentul in legatura cu terorismul nu l-am scris eu si nici nu mi-a fost citit", a infirmat Joaquin Navarro Valls acuzatiile conform carora ar fi fost autorul durei note a Sfantului Scaun, adresata in 28 iulie Guvernului israelian. "Nu sunt un inamic al Israelului si nu este vina mea daca, la sfarsitul lunii iulie, au fost dificultati in raporturile dintre cele doua state", a adaugat el. Pentru multi observatori, insa, este greu de imaginat ca Vaticanul a putut sa incredinteze o nota oficiala a Biroului de Presa directorului acesteia fara a o fi citit si aprobat anterior.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.