Nu stiu daca trebuie sa fiu surprins sau nu in fata pozitiei europarlamentarului socialist olandez, Jan Marinus Wiersma, relativ la comentariile referitoare la situatia politica interna a Romaniei, cu precadere fata de afirmatia conform careia actual
Nu stiu daca trebuie sa fiu surprins sau nu in fata pozitiei europarlamentarului socialist olandez, Jan Marinus Wiersma, relativ la comentariile referitoare la situatia politica interna a Romaniei, cu precadere fata de afirmatia conform careia actuala Coalitie de guvernamant nu ar respecta Opozitia, ceea ce ar crea, in opinia europarlamentarului "o anumita atmosfera si un ciclu negativ pe care nu il consider binevenit". Pentru a lamuri cititorul, domnul Wiersma a tinut sa remarce cu naduf mai deunazi ca ceea ce incearca actuala Coalitie sa faca PSD-ului (?) ar putea PSD-ul sa faca partidelor din Coalitie in momentul in care acesta ar reveni la putere!!!
Spuneam ca nu stiu daca trebuie sa fiu surprins sau nu. Si asta pentru ca domnul Wiersma este socialist. European, e adevarat, dar tot socialist. Adica, traitor in aceeasi familie politica din care face parte si PSD-ul. De aceea, pot afirma ca nu sunt foarte surprins de revolta retinuta a domnului Wiersma. Mai mult, inteleg chiar faptul ca domnul Wiersma a punctat o chestiune nevralgica in ceea ce priveste exercitiul politic autohton: vendetta post-electorala. Care, cum vine la putere incepe sa ii haituiasca pe cei care au pierdut puterea. Asa a facut FSN-ul, PDSR-ul si PDS-ul, tot asa a procedat chiar si CDR-ul si pare-se ca tot asa procedeaza si Alianta DA.
Nedumeririle mele incep abia atunci cand observ ca tot felul de europarlamentari nu pot cuprinde ideea de baza ce pare sa stea la temelia tentatiei de a vana vrajitoare in Romania, odata ce ai ajuns in postura de pastrator temporar al puterii politice. Caci, dupa atatia ani de contacte bilaterale si multilaterale intre noi si Europa, devine destul de clar ca europenii nu s-au prins ca politicienii nostri sufera, printre altele, si de sindromul eternitatii. O eternitate susceptibila a sterge cu buretele repercusiunile unor asemenea vendette. Asta, pe de o parte.
Pe de alta parte, se pare ca europarlamentarii iarasi nu reusesc sa inteleaga si faptul ca ceea ce numim indeobste guvernare politica, in cazul guvernarii de stanga -indiferent de initialele sub care aceasta s-a derulat in ultimii cincisprezece ani - a fost, de fapt, un regim semi-autocrat de tip camarila, care nu a avut, pe fond, nici o legatura cu o democratie reala. Justitia, Politia, Administratia, Serviciile Secrete, mediul de afaceri, invatamantul, Sanatatea, mass-media au fost fie aservite complet PSD-ului, fie controlate copios de PSD, fie conditionate economic - ca sa nu spun santajate, fie infiltrate de oamenii PSD. Ceea ce este, cred, imposibil de inteles pentru un europarlamentar ar fi ca PSD nu a guvernat in numele democratiei. PSD nu a folosit privilegiul oferit de alegatori prin parghiile democratiei declarative pentru a consolida democratia si statul de drept, ci a folosit democratia si statul de drept pentru a-si consolida guvernarea (a se citi a-si consolida privilegiile). Neintelegandu-se si neacceptandu-se o atare realitate, pastorita timp de 15 ani de PSD (inclusiv in perioada in care, vai, CDR preluase puterea!), pe cale de consecinta este greu de inteles de ce Alianta DA face bine ceea ce face, domnule Wiersma. Fara nici cea mai mica umbra de incrancenare, pur analitic, orice persoana care incepe sa inteleaga pana la ce nivel a pervertit PSD sistemul declarat ca fiind democratic, incepe imediat sa accepte si sa sustina demersurile "la limita" ale Aliantei DA. Incepe sa inteleaga de ce Monica Macovei este, poate, excesiva in intransigente si, uneori, lipsita de maleabilitate in fata unui sistem juridic sufocat de oamenii PSD, de fosti judecatori comunisti tributari PSD-ului, de fosti securisti, de fosti si actuali corupti. Orice om incepe sa inteleaga de ce trebuie ca dezvaluirile referitoare la stenograme sa duca la anchete penale: pentru ca in spatele stenogramelor care fac deliciul presei sta adevarata fata a unei guvernari de stanga urate, sfidatoare si periculoase! Finalmente, orice om poate incepe sa inteleaga ca singura sansa de a curata sistemul si a-l face sa functioneze la parametri optimi este, din nefericie, intransigenta. Evident, vorbim de intransigenta si nu de abuz!
Dar cea mai grava neintelegere provine din insasi grozavia si subtilitatea pervertirii sistemului. Nimeni nu crede ca asa este. Nimeni. Sau, foarte putini. Este ca atunci cand spui: "In Etiopia se moare de foame!". "Bine, bine!" va zice europeanul. "Intelegem ca nu e de mancare". Dar amploarea dezastrului va fi fost inteleasa abia atunci cand imagini cutremuratoare cu bebelusi abandonati - dupa ce mamele vor fi murit de foame pe drumurile disperarii - si ciuguliti de vii de vulturi vor fi ajuns pe ecranele televizoarelor din Occident. Abia atunci intelesul cuvintelor "se moare de foame" va fi prins consistenta.
Cum sa explici domnului parlamentar olandez ca in democratia (!) romana, baroni PSD amenintau cu pistolul, cu bataia, cu anihilarea economica si sociala, oameni care nu se supuneau vointei partidului? Cine te crede? Vrea cineva sa te creada? Cum sa te creada cineva ca spagile pentru contracte de stat erau nu de zeci de mii de dolari, ci de sute si uneori milioane de dolari? Poate dovedi cineva ceva? Nu. Incearca PNA-ul, saracul! Si Monica Macovei. Si cate un procuror bine intentionat care, cum iese la atac, apare imediat pe firmament ceva susceptibil a-l discredita in ochii opiniei publice.
Ma opresc aici, finalmente, plin de intelegere fata de angoasele domnului Marinus Wiersma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.