Lech Walesa, parintele "Solidaritatii" poloneze, primul sindicat independent din blocul comunist, si-a exprimat, recent, intentia de a candida la un nou mandat prezidential, in cadrul alegerilor din 9 octombrie 2006. Fostul electrician de la santiere
Lech Walesa, parintele "Solidaritatii" poloneze, primul sindicat independent din blocul comunist, si-a exprimat, recent, intentia de a candida la un nou mandat prezidential, in cadrul alegerilor din 9 octombrie 2006. Fostul electrician de la santierele din Gdansk a mai detinut functia suprema in stat, castigand finala prezidentiala in fata lui Tadeusz Mazowiezky, in 1990, imediat dupa caderea cortinei de fier. Ulterior, Walesa si-a schimbat optiunea, afirmand ca este constient de faptul ca nu ar avea sanse, astfel incat, din moment in moment este de asteptat o declaratie oficiala prin care Walesa sa anunte ca renunta la candidatura si sa-si dea demisia din "Solidaritatea".
Sub stindardul "S"
Polonia a aniversat, ieri, 25 de ani de la crearea sindicatului Solidaritatea. La 31 august 1980, cele 18 zile de greve de la santierele navale Lenin din Gdansk, precum si din alte localitati, au culminat cu concesii fara precedent facute muncitorilor de regimul comunist, inclusiv recunoasterea primului sindicat liber din blocul sovietic. Sute de personalitati, intre care aproximativ 20 de sefi de stat si de guvern, au participat la principala ceremonie aniversara, desfasurata ieri, in cadru solemn, la Varsovia. Manifestarile omagiale au culminat la Gdansk, cu o slujba in Piata Solidaritatii si semnarea documentului oficial privind construirea, in acest oras-port a Centrului European al "Solidaritatii". Momentul a mai fost marcat, de asemenea, de un spectacol in aer liber si un concert simfonic, la care a fost prezentata in premiera lucrarea laureatului cu Oscar Jan. P. Kaczmarek, intitulata "Cantata pentru libertate", dedicata muncitorilor Santierului Naval de la Gdansk si lui Ioan Paul al II-lea.
Walesa l-a omagiat pe Ioan Paul al II-lea
Aniversarea nasterii Solidaritatii a debutat luni, 29 august, cu o sedinta speciala a senatorilor si deputatilor polonezi. Au fost organizate, la Varsovia si Gdansk, conferinte internationale dedicate fenomenului August '80. In alocutiunea de deschidere, rostita la inaugurarea conferintei "De la Solidaritate la Libertate", Walesa a subliniat faptul ca in 1980, sub stindardul "S" s-au adunat, pentru prima data de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, toate grupurile sociale - si aceasta a fost cheia succesului miscarii, distrusa, din pacate, de legea martiala. Walesa a subliniat faptul ca "trezirea poporului polonez si a altor popoare" se datoreaza Papei Ioan Paul al II-lea.
Un roman ovationat
Participantii la conferinta l-au primit cu ovatii, in picioare, pe romanul Iulius Filip, muncitorul care in 1980 a trimis la Primul Congres al "S", tinut la Hala Oliva din Gdansk, o scrisoare de incurajare. Acest gest l-a costat sase ani si jumatate de inchisoare. Cu caldura a fost primita, de asemenea, interventia militantului rus pentru drepturile omului Serghei Kovaliov, care a declarat ca poate va aparea candva o "S" rusa, dar acesta este un proces lung si anevoios. El a criticat conducerea administrativa in fruntea careia se afla Vladimir Putin. O alta conferinta internationala, cu titlul "Solidaritate pentru viitor", s-a desfasurat, incepand de luni, si la Gdansk. Printre personalitatile prezente la ceremoniile din orasul-port s-au aflat fostul disident cehoslovac Vaclav Havel si cativa lideri ai lumii politice de astazi, intre care se numara presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, presedintele georgian Mihail Saakasvili, ajunsi la putere ca urmare a protestelor de strada ce au avut loc in tarile lor in ultimii doi ani. A fost prezent, de asemenea, presedintele german Horst Koehler. Serviciul religios a fost oficiat de nou instalatul arhiepiscop de Krakovia Stanislaw Dziwisz, care a fost timp de aproape doua decenii secretarul personal al lui Ioan Paul al II-lea.
Ileana CORNEA

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.