PSD cloceste suspendarea presedintelui. Liderul executiv al PSD, Adrian Nastase, s-a lansat ieri, la Scoala de Vara a TSD, intr-un atac nervos la adresa presedintelui, caruia i-a transmis ca pesedistii vor sa-l suspende, daca mai actioneaza in afa
PSD cloceste suspendarea presedintelui. Liderul executiv al PSD, Adrian Nastase, s-a lansat ieri, la Scoala de Vara a TSD, intr-un atac nervos la adresa presedintelui, caruia i-a transmis ca pesedistii vor sa-l suspende, daca mai actioneaza in afara Constitutiei. Dupa ce a tinut sa arate ca nu are "un complex Traian Basescu", dar ca il deranjeaza comportamentul neconstitutional al sefului statului, Nastase a spus ca suspendarea este o varianta pe care PSD o tine sub maneca. "Daca vor continua actiunile neconstitutionale, pozitiile, afirmatiile publice impotriva PSD impotriva unora din structurile noastre parlamentare si a actiunilor noastre parlamentare din partea lui Traian Basescu s-ar putea sa discutam si despre initierea unei proceduri de suspendare a presedintelui Romaniei", a explicat Nastase. Liderul PSD a calificat ca "inadmisibila" atitudinea sefului statului, adaugand ca "Basescu are o singura preocupare de luni de zile - hartuirea liderilor, membrilor, presedintilor de consilii judetene, a primarilor PSD". "Actuala putere schimba din functii "chiar si oameni care nu au legaturi cu PSD, spre exemplu taranisti, care au vina ca au ocupat diverse posturi in timpul guvernarii noastre", a adaugat liderul pesedist. Potrivit lui Nastase, in interiorul partidului nu s-a luat o decizie definitiva privind declansarea procedurilor pentru suspendarea presedintelui, aceasta idee figurand doar intre variantele la care s-ar putea recurge. Intrebat daca PSD gandeste o strategie concreta in ceea ce priveste suspendarea, Nastase a raspuns: "Deocamdata discutam despre o strategie de raspuns la continuarea actiunilor nedemocratice si neconstitutionale ale actualei puteri".
"Si poate ca anticipatele sunt o solutie"
In alta ordine de idei, Nastase a aratat ca in partid se lucreaza la textul unei motiuni de cenzura la adresa Executivului. Potrivit liderului PSD, motiunea este justificata de faptul ca "populatia a suportat prea mult de la actuala putere". "Si poate ca, in definitiv, alegerile anticipate chiar sunt o solutie", a adaugat Nastase. Liderul executiv al PSD a mai spus ca ieri dimineata s-a intalnit cu ministerele din umbra ale partidului in legatura cu subiectul motiunii: "Este o chestiune la care reflectam (...) pregatim un text care va fi vazut din punct de vedere politic si vom incerca sa luam o decizie in functie de ceea ce se va intampla saptamana viitoare", a adaugat Nastase. Anuntul initierii unei motiuni de cenzura a fost facut luni de liderul Mircea Geoana. Acesta sustinea ca, in cazul in care actuala putere nu se intoarce la "agenda reala a tarii", PSD este decis sa ia in considerare posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.
Nastase catre tesedisti: "Fiti mai agresivi!"
Nastase si-a construit discursul de ieri, din fata tinerilor pesedisti, pe subiectul Traian Basescu, pe care l-a atacat din toate directiile. Despre seful statului, Nastase a spus ca "se considera inca presedintele PD si reactioneaza ca atare". Potrivit liderului executiv al PSD, Basescu nu a depasit inca "logica perioadei de campanie electorala si isi permite sa critice PSD despre care spune in tot felul de interviuri ca nu este cu adevarat un partid social-democrat". "Ca si cum cineva, care a trecut PD peste noapte din zona de stanga in zona de dreapta, poate sa judece daca altcineva este cu adevarat social-democrat", a spus Nastase. In context, Nastase a aratat ca seful statului creeaza o mare problema "pentru credibilitatea institutiei prezidentiale", intrucat actioneaza ca judecator intr-una dintre echipe si nu ca mediator al tuturor echipelor. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor a calificat drept "inadmisibile" referirile pe care Traian Basescu le face in calitate de sef al statului la adresa fostei guvernari. "Daca avem meciuri politice, ele trebuie sa se desfasoare intre partide, intre fostul si actualul guvern. Si chiar daca el este tatucul actualei puteri, nu are dreptul sa se amestece in chestiunile care tin de viata politica, de relatiile dintre partide", a explicat Nastase. Potrivit liderului PSD, atitudinea lui Traian Basescu, care spune public ca "avem" o anumita majoritate, este "nedemocratica si neconstitutionala". Ca atare, Nastase i-a indemnat pe tinerii social-democrati sa fie "mult mai agresivi" in relatia cu o putere "care devine din ce in ce mai mult dictatoriala".
"Nu exista un complex Traian Basescu"
Ulterior, Nastase a aratat ca nu este posesorul unui "complex Traian Basescu", altul fiind motivul pentru care il ataca pe seful statului. Nastase a aratat, astfel, ca nu poate face abstractie de faptul ca seful statului este si seful actualei guvernari. Pentru a-si justifica afirmatia, Nastase a spus ca Traian Basescu a propus mai multi membri in Cabinet, dand drept exemplu numirea Ancai Boagiu, care ar fi fost impusa de presedinte la Ministerul Integrarii Europene in locul unui alt candidat pe care l-ar fi avut PD. "Nu exista un complex Traian Basescu, ci o realitate a guvernarii actuale, a carei agenda politica este impusa de seful statului", a mai spus presedintele executiv al PSD. Potrivit lui Nastase, Basescu a incercat sa impuna alegeri anticipate in lunile noiembrie-decembrie, atat pentru "a sterge cu buretele o guvernare dezastruoasa de un an", cat si pentru ca in 2009 alegerile parlamentare sa se suprapuna cu cele prezidentiale astfel incat sansele sale pentru obtinerea unui nou mandat la Cotroceni sa creasca.
Discurs electoral pentru invataceii PSD
In alta ordine de idei, liderul executiv al PSD le-a tinut tinerelor sperante pesediste o pledoarie despre cum trebuie sa iasa la bataie, pentru ca partidul lor sa devina o alternativa credibila la actuala Putere. Nastase le-a explicat tesedistilor ca PSD nu va convinge prin tacere, singura sa sansa de a deveni credibil ca alternativa fiind aceea de a veni cu solutii inteligente de guvernare. "La putere nu sunt nici liberali, nici populari, ci anti-PSD, a caror singura ratiune de a exista este ca noi sa fim rai", a aratat liderul PSD in context. Potrivit lui Nastase, se incearca "rescrierea" rezultatului alegerilor din 2004, astfel incat acesta sa corespunda schimbarilor "obtinute prin santaj". Pentru a duce la capat planul temerar, Nastase a aratat ca trebuie depasite orice discutii interne din PSD, absolut necesar fiind ca partidul sa iasa din capcanele unor teme cu tenta electorala. In rest, Nastase a vorbit, folosind cuvinte mari, de spiritul de echipa, care trebuie sa domine partidul si de faptul ca atat el, cat si Mitrea si Geoana au ajuns la concluzia ca trebuie sa dea dovada de unitate, intelegere si responsabilitate, avand in vedere "importanta momentului".(Carmen EPURAN)
Demiterea prin referendum
Constitutia Romaniei prevede la articolul 95 ca "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul total al parlamentarilor. In cazul in care initiativa de suspendare din functie a presedintelui este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum privind demiterea. Pe parcursul suspendarii din functie interimatul este asigurat, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
Demiterea sefului statului e aprobata daca in acest sens s-au pronuntat majoritatea cetatenilor inscrisi pe listele electorale, adica jumatate plus unu. (R.A.)
PSD vrea sa modifice Legea referendumului
Deputatul PSD Valeriu Zgonea a aratat ieri, intr-un comunicat de presa, ca partidul sau va propune modificarea Legii referendumului, mai precis a articolului care reglementeaza demiterea presedintelui. "Am constatat ca aceeasi echipa guvernamentala a domnului Traian Basescu a omis, la modificarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, sa modifice si art. 10 al acestei legi (cel referitor la demiterea sefului statului - n.red.). Astfel, daca pentru aprobarea prin referendum a problemelor de aparare nationala, sau de modificare a Constitutiei, este necesara majoritatea voturilor valabil exprimate, pentru aprobarea demiterii presedintelui Romaniei este necesara majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. In cursul saptamanii viitoare vom depune un amendament pentru a corecta aceasta prevedere legala, iar daca majoritatea politica a domnului Traian Basescu nu il va accepta vom initia si o propunere legislativa in acest scop", scrie Zgonea, in comunicat. (O.B.)
Traian Basescu il "amaraste" pe Iliescu
Mircea PAUN - ZIUA FOTO Fostul presedinte Ion Iliescu l-a atacat si el ieri pe Traian Basescu si si-a exprimat "amaraciunea" legata de faptul ca, desi au trecut opt luni de la alegeri, actualul sef al statului, Traian Basescu, "nu si-a gasit timp" sa aiba un dialog firesc cu reprezentantii partidelor parlamentare. "Ceea ce constat cu amaraciune: au trecut opt luni de zile ale noii puteri, insa presedintele tarii nu si-a gasit timp sa aiba dialog firesc, normal cu reprezentantii fortelor politice parlamentare", a spus Iliescu, la lansarea volumului "Viata politica, intre violenta si dialog". Iliescu s-a dat pe sine ca exemplu si a aratat ca, atunci cand era presedinte al tarii, avea acest dialog "ca regula". "Este obligatia fisei de post a presedintelui sa fie primul factor de dialog si sa intretina dialogul politic", a adaugat senatorul PSD. (C.E.)
Politicienii se pronunta
Emil Boc, presedinte PD: "Este o sinucidere politica"
Foto Mediafax "Pe de o parte, nu exista nici un temei juridic si constitutional pentru declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Pe de alta parte, o astfel de incercare ar reprezenta un act de sinucidere politica. PSD sa nu uite ca Traian Basescu este sustinut de 60% din populatia Romaniei. In aceste conditii, sa incerci suspendarea presedintelui inseamna o sinucidere politica." (R.G.)
Augustin BolcaS, vicepresedinte PRM: "O problema personala a PSD"
Mircea PAUN - ZIUA Foto "Este vorba despre o problema personala a PSD si nu reprezinta interes pentru PRM. Noi am fost primii care am spus ca aceia care demareaza acte ce incalca Constitutia trebuie sa fie pedepsiti. PRM nu este remorca PSD si nu va face niciodata politica PSD. PRM va actiona independent in concordanta cu deciziile luate in forurile sale de conducere." (R.G.)
Bogdan CiucA, purtator de cuvant PC: "Masura sortita esecului"
Foto Mediafax "Este ciudat cum un partid care acum o saptamana propunea un pact de colaborare si prietenie cu toate partidele parlamentare in vederea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana ameninta astazi cu asemenea masura sortita esecului. Nu este un proiect responsabil si demararea acestuia poate pune in primejdie tocmai obiectivul pe care PSD il statua ca tinta principala: integrarea europeana." (R.G.)
Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR: "Un santaj ordinar"
Mircea PAUN - ZIUA Foto "Este un santaj ordinar, se vrea un contraatac. Schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului este un demers cat se poate de logic deoarece presedintii celor doua Camere nu mai beneficiaza de sprijinul majoritatii parlamentarilor. Suspendarea unui presedinte de tara trebuie sa aiba insa la baza niste motive foarte intemeiate. Nastase nu a invocat deloc astfel de motive. Este vorba despre un santaj politic, Nastase incearca sa se mentina in functia de presedinte al Camerei Deputatilor." (R.G.)
Eugen NicolAescu, purtator de cuvant al PNL: "Simple vorbe"
"Vorbe, vorbe, vorbe. Simple vorbe. Asta il caracterizeaza pe Adrian Nastase in ultima perioada. Alta declaratie nici nu are rost sa fac." (R.G.)
Miron Mitrea, secretar general al PSD: "Nu stiu, nu comentez!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.