Grupul de lucru pentru extinderea Partidului Popular European (PPE), reunit la inceputul saptamanii, la Bruxelles, a propus admiterea PD cu statut de observator, insa a respins acordarea acestui statut pentru PC. Recomandarea Grupului va fi analizata
Grupul de lucru pentru extinderea Partidului Popular European (PPE), reunit la inceputul saptamanii, la Bruxelles, a propus admiterea PD cu statut de observator, insa a respins acordarea acestui statut pentru PC. Recomandarea Grupului va fi analizata, peste trei saptamani, in Biroul Politic al PPE, existand sanse mari sa fie parafata prin vot. Pentru PD, confirmarea calitatii de observator ar putea avea loc abia anul viitor, la Congresul popularilor europeni. Apoi, partidul lui Boc va fi supus monitorizarii, pe o perioada nedeterminata, pentru a se vedea daca indeplineste criteriile de aderare la aceasta familie politica. Daca democratilor romani PPE le-a acordat o sansa, conservatorilor le-a trantit usa in nas.
Discutiile purtate in sedinta Grupului pentru extindere au fost relatate ieri, de PPCD si UDMR - singurele formatiuni din Romania cu statut de membru asociat al PPE. Presedintele PPCD Gheorghe Ciuhandu a precizat intr-un comunicat de presa ca reprezentantii partidului sau s-au abtinut la votul pentru PD, iar in cazul PC au votat "impotriva". Fostii taranisti au cerut amanarea acceptarii PD ca membru asociat, solicitare motivata atat de "necesitatea clarificarii doctrinare din acest partid si posibilitatea fuziunii lui cu PNL, cat si de initierea unui dialog cu PPCD (PNTCD) in vederea crearii unui pol de centru-dreapta in Romania". In aceste conditii, votul PPCD (PNTCD) a fost "abtinere", precizeaza presedintele PPCD. In cazul Partidului Conservator, pozitia PPCD (PNTCD) a fost negativa, motivul fiind "traseul politic discutabil al acestei formatiuni politice, doctrina confuza si suspiciunile care planeaza asupra unor membri marcanti ai PC". In aceste conditii, votul PPCD (PNTCD) a fost "contra", mentioneaza comunicatul. In urma discutiilor care au avut loc in cadrul grupului, s-a hotarat inaintarea catre Biroul Politic al Partidului Popular European si catre conducerea fractiunii PPE din Parlamentul European a propunerii ca Partidul Democrat sa devina observator la PPE. In cazul Partidului Conservator nu s-a intrunit numarul de voturi necesar pentru admiterea ca observatori, sustine presedintele PPCD.
Conditionari
Conform UDMR, PD-ului i s-a cerut, in vederea obtinerii statutului de observator in PPE, sa cultive relatii stranse de colaborare cu partidele si organizatiile care au dobandit deja statut de membri, anume cu PPCD si UDMR. Uniunea mai precizeaza ca, printre motivele pentru care PC-ului i s-a respins cererea se numara si acela ca formatiunea lui Dan Voiculescu nu a participat niciodata la alegeri pe liste proprii.
Vicepresedintele PPCD, Mihai Marinescu, apreciaza ca drumul PD catre PPE va fi lung si anevoios, in conditiile in care fostii social-democrati nu isi respecta angajamentele luate. "De exemplu, in momentul in care si-a exprimat intentia de a deveni membru al PPE, PD a promis popularilor europeni ca va actiona, alaturi de PPCD si UDMR, in vederea construirii unei coalitii de centru-dreapta in Romania. Nu au facut nimic in acest sens. Nici o problema, noi putem sa ne opunem de fiecare data cand ei vor incerca sa intre in PPE", ne-a precizat Marinescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.