Militari din elicoptere care aruncau saci cu nisip in timp ce apa continua sa creasca pe strazi. Hoti care jefuiau magazine. Doctori nevoiti sa folosesca canoe pentru a aduce ajutoare la spitale, in timp ce guvernatorul statului Louisiana instituie u
Militari din elicoptere care aruncau saci cu nisip in timp ce apa continua sa creasca pe strazi. Hoti care jefuiau magazine. Doctori nevoiti sa folosesca canoe pentru a aduce ajutoare la spitale, in timp ce guvernatorul statului Louisiana instituie un plan de urgenta pentru a evacua aproape toate persoanele din oras - aceasta era situatia marti in orasul New Orleans, aflat 80% sub ape dupa trecerea uraganului Katrina, informeaza Rompres. "Este ca in centrul Bagdadului", a afirmat Denise Bollinger, o turista care fotografia magazinele jefuite din Cartierul Francez. "Este o nebunie", a estimat ea. Primarul orasului, Ray Nagin, a facut cunoscut faptul ca 80% din New Orleans se afla sub ape, in timp ce nenumarate persoane se gasesc inca pe acoperisurile caselor. Situatia este si mai grava, in conditiile in care spitalele au ramas fara energie electrica si incearca sa gaseasca locuri pentru a-si duce pacientii. Guvernatorul statului Lousiana, Kathleen Blanco, a anuntat ca toti cei ramasi in oras, acum aflati la stadionul Superdome, si in alte centre de salvare, trebuie sa paraseasca orasul. Ea a cerut marti ca stadionul - care nu are electricitate si are conditionat - sa fie evacuat in urmatoarele doua zile.
Echipe de salvare au continuat sa acorde ajutor marti persoanelor aflate in dificultate, care in cele din urma vor fi duse la Superdome, unde intre 15.000 si 20.000 de persoane si-au gasit refugiu, a afirmat un oficial local. O persoana a murit dupa ce a incercat sa sara la un etaj inferior. Intre persoanele care trebuie evacuate se afla si 5000 de detinuti din inchisoarea din New Orleans si de la periferii, iar oficialii incearca sa gaseasca un mijloc de a face acest lucru. Ieri seara, numarul mortilor ajunsese la cel putin 120, insa oficialii se tem ca sunt mult mai multe victime.
Hotii profita de situatie
Cartierul Francez a fost se pare cel mai afectat de inundatii, in timp ce magazinele din acest centru istoric au fost jefuite. "Jafurile nu mai pot fi tinute sub control. Cartierul Francez a fost atacat", a afirmat consilierul Jackie Clarkson. "Folosim politisti pentru a opri furturile, in timp ce acestia ar trebui sa fie folositi la operatiuni de cautare si salvare, in conditiile in care persoane se afla inca pe acoperisuri", a mai spus ea. Din magazine se puteau vedea persoane iesind cu cosuri pline de bauturi racoritoare, pungi cu cipsuri si scutece. In nebunia creata, un hot l-a impuscat pe altul, care a supravietuit dupa ce a fost transportat la spital.
In unele cartiere se puteau zari doar acoperisuri ale caselor si uneori locuinte in flacari.
Sute, daca nu mii de oameni, stau inca in case inundate, in poduri si pe acoperisuri in intreg orasul, in timp ce barci de salvare trec pe langa cadavre pentru a ajunge la supravietuitori, a afirmat primarul Ray Nagin. "Nu putem sa ne ocupam de cadavre. Pur si simplu (echipele de salvare) le dau la o parte", a mai spus Nagin. Sistemul de electricitate ar putea fi in intregime distrus daca nivelul apei va continua sa creasca, a afirmat la randul sau un oficial local. Podurile pot fi instabile si nimeni nu stie daca cladirile vor rezista din cauza pagubelor provocate de Katrina, a afirmat guvernatorul statului Lousiana dupa ce a survolat regiunea.
"Ne aflam in mijlocul unei tragedii nationale", a afirmat un bancher care a recunoscut ca a furat niste alimente de la un supermarket din apropiere. "Insa cunosc acest oras. Ne vom intoarce. Va dura ceva timp. Insa ne vom intoarce", a mai spus el.
Au cedat digurile
Tragedia a fost amplificata de faptul ca la New Orleans, au cedat doua diguri. Doua brese, dintre care una cu o lungime de peste 60 de metri s-au format in digurile de protectie ale orasului New Orleans. In urma acestui incident, orasul a fost inundat de un val imens de apa cu noroi, care a provocat pagube insemnate. O platforma de petrol, dislocata de uragan, a ajuns in zona Dauphin Island (Alabama). Uraganul a devastat trei state din sudul teritoriului american, distrugand hotelurile aflate pe malul marii, rasturnand mai multe poduri de beton si ranind mii de persoane. Majoritatea drumurilor din cele trei state erau impracticabile, fiind inundate sau distruse de apele revarsate ale Lacului Pontchartrain. Desi Katrina a slabit in intensitate, meteorologii avertizeaza ca in regiunile Tennesse si Ohio Valley s-ar putea semnala precipitatii al caror nivel va depasi 20 de centimetri. Inundatiile au provocat o spartura in digurile care protejeaza orasul New Orleans, construit sub nivelul marii, care s-a transformat intr-un lac urias. (M. BICA)
SUA vor apela la rezervele strategice de petrol
Statele Unite vor recurge la rezervele strategice de petrol, pentru a depasi criza energetica produsa dupa trecerea ciclonului Katrina prin Golful Mexic, a anuntat secretarul pentru Energie, Samuel Bodman. "Am analizat solicitarea de a efectua forari in rezervele strategice si aceasta a fost aprobata", a declarat el, fara sa precizeze volumul cererii. Secretarul pentru Energie a adaugat ca administratia a aprobat solicitarea marti si ca in cursul zilei de ieri trebuia sa se faca un anunt oficial in acest sens. Rezervele strategice petroliere ale Statelor Unite constau in circa 700 milioane de barili repartizati in patru centre, dintre care doua sunt in Louisiana, stat lovit de ciclon luni dimineata. Aceste rezerve sunt folosite in caz de urgenta si pentru a face fata unei intreruperi temporare in aprovizionarea cu petrol a tarii.
George W. Bush si-a scurtat vacanta
Presedintele american, George W. Bush, si-a intrerupt vacanta si trebuia sa se intoarca ieri, la Washington, pentru a coordona operatiunile necesare ca urmare a uraganului Katrina, care a devastat sudul Statelor Unite, a anuntat Casa Alba.
"Administratia federala si autoritatile locale muncesc impreuna pentru a face tot ceea ce ne sta in puteri pentru a ajuta oamenii sa se puna din nou pe picioare", a declarat George W. Bush, aflat la o baza navala din San Diego, in vestul Californiei.
"Avem mult de munca", a adaugat el. Presedintele a decis sa-si scurteze cu doua zile vacanta de cinci saptamani, petrecuta la ferma sa de la Crawford, in sudul Texasului. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan, a precizat ca presedintele este informat in permanenta despre situatia din zona sinistrata. Bush va vizita cateva dintre zonele afectate, dar Casa Alba trebuie sa se asigure mai intai ca prezenta in zona a presedintelui american nu va afecta operatiunile de salvare, a adaugat McClellan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.