Creditele acordate firmelor si populatiei au atins, la sfarsitul lunii iulie, nivelul de 50,5 miliarde de lei, in crestere cu 3,3% fata de luna precedenta, respectiv 2,2% in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. Im
Creditele acordate firmelor si populatiei au atins, la sfarsitul lunii iulie, nivelul de 50,5 miliarde de lei, in crestere cu 3,3% fata de luna precedenta, respectiv 2,2% in termeni reali, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. Imprumuturile in lei au avut in iulie o viteza de crestere de 4,2%, devansand dinamica soldului exprimat in moneda nationala al finantarilor in valuta (2,6%). Totusi, soldul in euro al creditelor in valuta a consemnat o majorare cu 5%, ceea ce confirma mentinerea finantarilor in devize straine ca prima optiune a clientilor. Valoarea in moneda nationala este distorsionata de aprecierea leului din luna iulie. Pe de alta parte, baza imprumuturilor in valuta este mai larga decat cea a creditelor in lei, intrucat devizele reprezinta 60% din valoarea finantarilor acordate de baci. Comparativ cu iulie 2004, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 37,6% (25,9% in termeni reali). In aceasta perioada, imprumuturile in lei au avansat cu 37,3% (25,7% in termeni reali), in timp ce creditele in valuta au cunoscut o explozie, urcand cu 60,7%. Tranformat in moneda nationala, creditul in valuta a avut o crestere de 37,8%. Economiile populatiei s-au majorat, in iulie, cu 1,4%, pana la 15,6 miliarde de lei, ponderea acestora in masa monetara reprezentand 21,1%. Fata de 31 iulie 2004, economiile populatiei au inregistrat o crestere de 30,8% (19,7% in termeni reali). Depunerile bancare in valuta ale populatiei s-au redus cu 2%, pana la 9,87 miliarde de lei, iar exprimate in euro au crescut cu 0,3% si au reprezentat echivalentul a 2,8 miliarde de euro. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.