Peste 2800 de candidati s-au inscris la examenul de admitere la Institutul National de Magistratura (INM), fiind cea mai ridicata concurenta inregistrata de-a lungul timpului. Prcatic, in conditiile in care numarul locurilor disponibile este de 180,
Peste 2800 de candidati s-au inscris la examenul de admitere la Institutul National de Magistratura (INM), fiind cea mai ridicata concurenta inregistrata de-a lungul timpului. Prcatic, in conditiile in care numarul locurilor disponibile este de 180, 15 candidati se lupta pentru un singur loc.
Acesta este primul examen de admitere in magistratura organizat de CSM, conform pachetului de legii referitoare la magistrati, intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut. Cu acea ocazie, CSM a devenit singura institutie abilitata sa ia decizii privind cariera magistratilor, astfel ca organizarea acestui concurs a trecut din sarcina Ministerului Justitiei in cea a Consiliului Superior al Magistraturii.
Doua etape
Examenul va incepe, conform presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu (foto), in data de 3 septembrie, la rectoratul Universitatii Politehnica, candidatii fiind examinati pe parcursul a doua etape. Potrivit regulamentului de organizare, prima faza a concursului consta in verificarea cunostintelor juridice, prin sustinerea unei probe eliminatorii de tip grila, la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.
De asemenea, cei ce doresc sa urmeze cursurile INM vor fi supusi si unei probe scrise, ce presupune rezolvarea unor teste din materiile mentionate. Totodata, candidatii vor sustine un test grila constand in verificarea rationamentului logic si un interviu, care are ca scop identificarea aptitudiniilor, motivatiilor si elementelor de etica specifice profesiei. Testul grila cuprinde o suta de intrebari, cate 25 pentru fiecare din disciplinele mentionate, raspunsul corect urmand sa fie notat cu un punct.
Candidatii care au obtinut minimum 80 de puncte in urma primelor probe vor fi declarati admisi in cea de-a doua etapa a concursului. Cei ce au reusit sa acceada in etapa a doua a examenului vor fi programati pentru a se prezenta la vizita medicala, efectuata de o comisie numita prin ordin comun al ministrului Justitiei si al ministrului Sanatatii. In acelasi timp, inspectorii CSM verifica indeplinirea de catre candidatii admisi a conditiei bunei reputatii prevazuta de articolul 11 din Legea 303/2004.
Repartizari facute de CSM
Numarul cursantilor la Institutul National de Magistratura este stabilit de CSM in functie de posturile de judecatori si procurori vacante si de cele care sunt nou infiintate. Dupa incheierea cursurilor in cadrul INM, auditorii de justitie (cursantii) sustin un examen de absolvire constand in probe teoretice si practice, prin care se verifica insusirea cunostintelor necesare exercitarii functiei de judecator sau procuror. Absolventii sunt apoi repartizati de Consiliul Superior al Magistraturii pe baza mediei generale, obtinuta prin insumarea mediilor de la sfarsitul fiecarui an de studiu si de la examenul de absolvire al institutului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.