Uraganul Katrina a provocat, ieri, intreruperea alimentarii cu energie electrica a mai multor cartiere din New Orleans, unde, in cursul diminetii, vizibilitatea era extrem de redusa, din cauza lipsei iluminatului stradal si a ploii abundente, relatea
Uraganul Katrina a provocat, ieri, intreruperea alimentarii cu energie electrica a mai multor cartiere din New Orleans, unde, in cursul diminetii, vizibilitatea era extrem de redusa, din cauza lipsei iluminatului stradal si a ploii abundente, relateaza Mediafax. Uraganul de categoria a 4-a este insotit de rafale de vant cu viteze de pana la 240 de kilometri pe ora.
La ora 11 GMT (14.00, ora Romaniei), ochiul ciclonului se afla la circa 112 kilometri sud-sud-est de New Orleans, uraganul deplasandu-se cu o viteza de 25 de kilometri pe ora. Chiar daca aproximativ 80 la suta dintre cei 485.000 de locuitori au parasit orasul, sute de persoane inca mai cautau adapost in cursul diminetii, in timp ce uraganul ajunsese in apropiere de New Orleans. Aproximativ 30.000 de persoane care nu au reusit sa plece din oras s-au refugiat in Superdom, un stadion acoperit unde se desfasoara, in mod obisnuit, meciuri de fotbal american.
New Orleans este situat cu circa 60 de centimetri sub nivelul marii, iar spitalele au pregatit deja planuri de evacuare a pacientilor aflati la etajele inferioare.
Rafalele puternice de vant ce insotesc ciclonul Katrina, care se apropie de New Orleans, au smuls o parte din acoperisul cladirii Superdom, unde s-au adapostit aproape 30.000 de persoane, relateaza CNN. Acoperisul imensei cladiri a inceput sa fie afectat de vantul extrem de puternic si de ploile torentiale, aparand cateva fisuri. Trupele Garzii Nationale au mutat oamenii in cealalta parte a cladirii, pentru a fi aparati de ploaia care se infiltreaza printr-o parte a acoperisului.
"Lucrurile se vor inrautati. Mai sunt doua ore pana cand partea cea mai rea a furtunii va ajunge la noi", a relatat un corespondent CNN. Oficialii au estimat ca un milion de persoane au evacuat zona inainte de apropierea uraganului.
Dezastru ecologic
Inundatiile provocate de uraganul Katrina ar putea provoca un veritabil dezastru in New Orleans, distrugand sistemele de apa si canalizare ale orasului, precum si infrastructura acestuia, a declarat, duminica, un expert in uragane, citat de CNN. Potrivit prognozelor meteo, uraganul ar fi putut ajunge in New Orleans ieri seara. "Trebuie sa recunoastem ca s-ar putea sa ne confruntam cu echivalentul valului tsunami din Asia, in ceea ce priveste pagubele si numarul victimelor", a declarat Ivor van Heerden, director al Centrului de Studii in domeniul Sanatatii Publice al Universitatii de Stat din Louisiana. Nivelul apei ar putea depasi opt metri in unele zone ale orasului, si, in aceste conditii, potrivit simularilor realizate pe calculator, peste 80 la suta dintre cladirile din oras ar putea fi distruse sau avariate, a continuat Van Heerden. Inundatiile ar putea afecta grav uzinele chimice din zona si ar putea aduce reziduuri toxice pana in oras, provocand poluarea grava a apei si a aerului, a explicat expertul, care a studiat pe computer, timp de patru ani, posibilele efecte ale unui uragan de mare intensitate.
Van Heerden a apreciat ca digurile construite pe lacul Pontchartrain, pentru protejarea orasului New Orleans, ar putea fi distruse de valurile create de vantul puternic.
"Am prezis ca se va intampla asa ceva de ani de zile", a comentat specialistul, adaugand ca acum prognozele ar putea deveni realitate. Rick Luettich, profesor la Institutul de Stiinte Marine al Universitatii din Carolina de Nord, a confirmat, la randul sau, efectele dezastruoase pe care le-ar putea avea ciclonul. Luettich a construit, in ultimii 15 ani, un model de circulatie hidrodinamica - denumit AdCirc - despre care afirma ca ar putea fi folosit de Agentia Federala pentru Situatii de Urgenta pentru a prefigura pagubele provocate de o furtuna. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.