Jurnalistii completeaza continuu seria victimelor conflictelor din Irak: sunetistul Walid Khaled (35 de ani), al canalului de televiziune Reuters, a fost ucis, iar cameramanul care il insotea, Haider Kadhem - ranit de tirul unor militari americani du
Jurnalistii completeaza continuu seria victimelor conflictelor din Irak: sunetistul Walid Khaled (35 de ani), al canalului de televiziune Reuters, a fost ucis, iar cameramanul care il insotea, Haider Kadhem - ranit de tirul unor militari americani duminica, la Bagdad.
Khaled a fost ucis cu un glont in cap si lovit de cel putin alte patru in piept in timp ce se deplasa, la volanul masinii sale, spre locul unui schimb de focuri semnalat de politie, in cartierul Hai al Adil, din vestul Capitalei.
Cameramanul Kadhem a fost ranit in spate si retinut de militari americani. La sase ore dupa arestarea sa, el se afla inca in detentie, relateaza Rompres.
Echipa Reuters intentiona sa relateze uciderea a doi politisti irakieni in sector, cand fortele americane au deschis focul asupra masinii in care circula, a declarat un functionar al Ministerului de Interne, pe baza unei informari a politiei.
Doi colegi irakieni, sositi la cateva minute dupa focurile de arma, au fost retinuti si ei scurt timp, iar apoi eliberati. "Ne-au tratat ca pe caini. Ne-au pus sa ne asezam pe drum in plin soare", a declarat Mohamed Idriss, sunetist la Canalul de televiziune Reuters.
Conform unui comunicat al armatei SUA, insa, "corpul expeditionar din Bagdad a ripostat impotriva unui atac terorist care viza un convoi al politiei irakiene in 28 august, in centrul Bagdadului, atac soldat cu mai multi morti si raniti in randurile politistilor irakieni. Un civil a fost ucis si altul ranit, de tiruri de arme usoare, in timpul atacului. Dupa descoperirea unei masini abandonate continand explozibili, arme si un telefon portabil, unitatile au inceput sa exploreze zona in cautarea suspectilor, care au fugit", continua comunicatul armatei.
Michael Georgy, corespondent al Reuters, a comunicat de la locul incidentului ca legitimatia de presa a lui Khaled, precum si permisul de libera trecere, eliberat de armata americana, erau prinse la vedere pe camasa plina de sange a acestuia.
Din martie 2003, trei cameramani ai Reuters au fost ucisi de armata americana in Irak.
Un al patrulea cameraman al Reuters, arestat la Ramadi, de fortele americane, in urma cu trei saptamani, se afla in detentie administrativa la inchisoarea Abu Ghraib. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.