Presedintele Traian Basescu a discutat ieri cu conducerea Portului Constanta si cu cei mai importanti operatori portuari despre crearea conditiilor ca unitatea sa devina port de tranzit. Potrivit Mediafax, Basescu a spus ca in prezent tranzitul se de
Presedintele Traian Basescu a discutat ieri cu conducerea Portului Constanta si cu cei mai importanti operatori portuari despre crearea conditiilor ca unitatea sa devina port de tranzit. Potrivit Mediafax, Basescu a spus ca in prezent tranzitul se desfasoara doar pe niste nise si singura zona performanta este cea a terminalului de containere din Constanta-Sud. Potrivit presedintelui, mai exista terminale mici in zona de minereu, in zona produselor petroliere, insa portul este departe de a fi acreditat ca fiind un port de tranzit pentru industria transportului maritim. "S-a mai avansat ideea ca Portul Constanta ar fi in competitie cu porturi de la Marea Neagra. Nu aceasta este realitatea. Pentru a fi un port de tranzit, Portul Constanta trebuie sa fie in competitie cu porturile italiene, grecesti si cu cele de la Marea Adriatica, de pe coasta croata", a spus seful statului. Potrivit acestuia, Portul Constanta nu va putea deveni unul de tranzit calificat daca nu vor fi luate in considerare diferentele dintre costurile de operare la Constanta si costurile de operare din porturile din Mediterana de Est. Presedintele a dat autoritatilor portuare un termen de 30 de zile pentru a face o analiza comparativa cu porturile din zona mentionata, pentru a fi identificate diferentele de costuri intre Constanta si porturi din Grecia, Italia si Croatia. "Trebuie sa se ia in calcul ca intotdeauna la costurile de operare ale Portului Constanta trebuie introduse si costurile de tranzit pe stramtorile turcesti, ceea ce creeaza un dezavantaj", a spus Basescu. Potrivit acestuia, Portul Constanta are insa avantajul ca, spre deosebire de porturile din Mediterana de Est, are legaturi navale, feroviare si rutiere cu Europa Centrala. Basescu a mai spus ca Portul Constanta "este o poarta de intrare a marfurilor contrafacute" si a solicitat autoritatilor vamale sa acorde o atentie sporita acestui aspect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.