Una dintre batalii. Iasi 1989, Timisoara 1989, Targu Mures 1990 si tot asa, an de an, pana la Hadareni, Gheorgheni sau Balvanyos 2005. 16 ani de zile in care statul actual a reusit sa reziste incercarilor externe - manifestate si din interior - de d
Una dintre batalii. Iasi 1989, Timisoara 1989, Targu Mures 1990 si tot asa, an de an, pana la Hadareni, Gheorgheni sau Balvanyos 2005. 16 ani de zile in care statul actual a reusit sa reziste incercarilor externe - manifestate si din interior - de distrugere prin fragmentare. Suficient? Nu, evident. Toleranta manifestata pana acum de autoritatile romanesti, parca aproape complice cu autorii atacurilor anti-Romania, inflameaza bietele minti bolnavicioase ale homo-uneltelor agitatoare. Crearea si apoi specularea tensiunilor etnice par sa fie paternul preferat al agresorilor ramasi nevazuti publicului larg. Scenariile se rotesc, aproape invariabil, in jurul "Transsylvaniei" sau, pentru complementaritate, in zona rasaritului romanesc. Imbracand haine "europenesti" de "aparatori ai drepturilor omului", neo-comisari stalinisti ai unei pretinse "societati civile" (persoanele in cauza sunt, in marea lor majoritate, incadrate in structuri de tip militar inca de dinainte de 1989) agita apele prin ligi si grupuri de monolog social. Vectorii anti-romanismului intretin cu sarg, de 16 ani, o atmosfera conflictuala in sanul societatii romanesti, si asa afectata grav de bolile saraciei si ale unei tranzitii spre haos total, atata timp cat este lipsita de axa unui sistem national de valori.
"Elita" si Romania? "Un Turn Babel in care cele mai scarboase ambitii cauta sa-si faca jocul la adapostul declaratiilor patriotice. Toata lumea face politica europeana si nimeni romaneasca. Adica toata lumea se preocupa de soarta Europei si nimeni de a Romaniei. Nimeni nu mai simte romaneste!". Se intampla in Romania aflata in fata intrarii in primul razboi mondial care a adus sub regele Ferdinand Intregitorul unirea teritoriilor istorice romanesti si o spunea, in memoriile sale, Constantin Argetoianu, marele om de stat ucis apoi ca un caine de temnita comunista de la Sighet. Nu s-au schimbat prea multe, de atunci, nici pentru Romania post-decembrista. Aflata intr-un alt moment decisiv, azi in fata intrarii in familia de care apartine de drept, Uniunea Europeana - si unde, se spera, va avea loc o noua reintregire nationala - Romania este lovita cu agresivitate din directiile "dusmanilor traditionali" (Tache Ionescu dixit): nord si est completat cu vest.
Un fir sangeriu razbate cei 16 ani marcand operatiunile anti-Romania organizate incepand cu 1989, in paralel cu insurectia tineretului roman, apoi prin cea mai violenta incercare de rupere a Romaniei, la Targu Mures, in martie 1990 (pe teren, ca si in decembrie 1989, Brigazile Szent Endre si Szent Istvan instruite de serviciile speciale ungare) si iata mergand pana azi, la Hadareni, comuna mureseana Chetani. In asezarea straveche romaneasca al carei nume il purta romanul asasinat de tigani in 1993, Craciun Chetan, tensiunile s-au amplificat din nou luna aceasta. Desi tiganii afectati in 1993 de mania satenilor romani, dar si unguri au fost despagubiti inzecit, taranilor considerati vinovati le sunt puse sub sechestru proprietatile. "Le luam casele, masinile, iar daca mai raman datori le luam si copiii!", consemna de la fata locului reporterul ZIUA Laszlo Kallay bucuria unui tigan la aflarea acestei vesti. Curtea de Apel Targu-Mures a acordat victimelor de origine roma despagubiri sub forma daunelor morale in valoare de 580 de milioane de lei si sub cea a daunelor materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei. Acestea se adauga aberant celor 262.000 de euro (circa 8 miliarde de lei) conferite prin sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului in care se specifica, informeaza MAE roman, la alineatul 152 din Hotarare, ca "aceste sume constituie solutionarea deplina si definitiva a cazului, incluzandu-le pe acelea acordate la nivel intern", dupa cum semneaza sau, dupa caz, insemneaza, si rromii beneficiari ai intelegerii cu statul roman: "Aceasta reprezinta solutionarea definitiva a cauzelor, inclusiv a actiunilor noastre civile interne". De subliniat si faptul ca aceste sume se adauga la fondurile bugetare alocate de Guvern dupa evenimente pentru reconstruirea caselor avariate sau distruse.
Cu toate acestea, parca pentru a contribui "proactiv" la inflamarea starii conflictuale, Liga "Pro-Europa" incita la violenta tiganii din Hadareni carora le-a asigurat "expertiza juridica" la CEDO. "Daca instantele vor decide nepunerea in aplicare a executarii silite, noi, cei de la Liga Pro Europa, vom sfatui romii sa se adreseze din nou CEDO" declara belicos un anume Istvan Haller, chiar seful "Biroului pentru Drepturile Omului" din cadrul Ligii. Haller nu explica insa ce s-a intamplat cu drepturile omului ucis de romi si ale familiei acestuia, care nu a beneficiat de vreo despagubire europeana sau de vreo "consultanta juridica" din partea Ligii timp de 12 ani. Sau cu drepturile lui Mihai Cofariu, ramas mutilat si infirm pe viata, la limita existentei si a subzistentei, in urma maltratarii sale bestiale de catre unguri, prezentata in 1990 la televiziunile internationale cu titrajul "ungur ucis in bataie de romanii extremisti din Targu Mures."
Solidaritatea "societatii civile" pentru romanii aflati ilegal in prag de expropriere? Doar Andrei Gheorghe de la Realitatea TV si inca doi-trei jurnalisti strang bani pentru eventuala plata nedreapta. Peste cateva zile se judeca recursul in cazul executarii romanilor. Ce liga "Pro-Romania" ii apara pe romani? Situatia ar putea exploda din nou.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.