Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aratat duminica, intr-un comunicat, ca preturile la energia electrica furnizata consumatorilor din Romania sunt mai mici decat in majoritatea statelor europene. ANRE a afirmat ca, in
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aratat duminica, intr-un comunicat, ca preturile la energia electrica furnizata consumatorilor din Romania sunt mai mici decat in majoritatea statelor europene. ANRE a afirmat ca, in multe tari din Uniunea Europeana, concurenta la furnizare a dus la scaderea preturilor la energia electrica. In prezent, toti consumatorii din Romania sunt eligibili (n.r.- au posibilitatea sa isi aleaga furnizorul de energie si sa negocieze tarifele), cu exceptia consumatorilor casnici, care achizitioneaza electricitate la tarifele reglementate de ANRE, de la societatea Electrica. Potrivit ANRE, in luna iunie 2005, 72 de mari consumatori industriali au achizitionat energie electrica de la peste 20 de furnizori pe piata concurentiala. Aceste tranzactii au reprezentat 33% din consumul total de energie electrica al consumatorilor din Romania. Autoritatea arata, citand date ale institutului de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, cuprinse intr-un studiu actualizat la 1 ianuarie 2005, ca pretul energiei electrice din Romania este mai mic decat in multe din statele europene. In cazul consumatorilor casnici, singura tara cu tarife mai mici este Malta. In ceea ce priveste consumatorii industriali, preturile din Romania se apropie de mijlocul clasamentului, fiind mai mari decat in Norvegia, Polonia, Cehia, Anglia si Danemarca, dar mai mici ca in Portugalia, Spania, Germania si Italia. ANRE precizeaza insa ca o eroare de raportare a determinat prezentarea unor preturi cu 9% mai ridicate in cazul consumatorilot industriali din Romania, iar consumatorii eligibili au posibilitatea sa negocieze tarife mai mici decat cele reglementate. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.