Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, este totodata unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, in primele sase luni ale anului 2005, compania a
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Sud Estul Europei, este totodata unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al institutiei. Astfel, in primele sase luni ale anului 2005, compania a achitat impozite si taxe (TVA, accize, redeventa petroliera, impozit pe titei si gaze etc.) a caror valoare se ridica la 18.341 miliarde lei (500.843.291 euro), comparativ cu 17.233 miliarde lei (424.400.039 euro), achitate in 2004.
Pe de alta parte, Petrom a inregistrat, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la aproximativ 1,25 miliarde euro si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 164 milioane euro. Potrivit companiei, principalii factori care au influentat evolutia rezultatelor au fost preturile ridicate ale titeiului, si implicit ale produselor petroliere, precum si cresterea eficientei si controlul costurilor. Petrom a trecut, la inceputul acestui an, in proprietatea OMV, in cadrul unei tranzactii de aproximativ 1,5 miliarde de euro, in urma careia grupul austriac controleaza 51% din actiunile companiei romane. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.