Politistii au constatat, in primele sapte luni ale acestui an, aproape 570 de infractiuni la regimul vamal si la cel de import-export, fiind cercetate peste 500 de persoane, din care 40 lucratori vamali, informeaza Inspectoratul General al Politiei R
Politistii au constatat, in primele sapte luni ale acestui an, aproape 570 de infractiuni la regimul vamal si la cel de import-export, fiind cercetate peste 500 de persoane, din care 40 lucratori vamali, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGP). Potrivit Mediafax, in primele sapte luni ale acestui an, politistii de investigare a fraudelor au constatat 567 de infractiuni la regimul vamal si la regimul de import-export, fiind cercetate 480 de persoane. Pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul vamal, au fost cercetati 40 de lucratori vamali, intre care un director de directie regionala vamala, doi sefi de birou vamal si 37 de lucratori vamali. Trei dintre acestia - Cristian V. (declarant vamal), George V. si Iuliana S. (lucratori vamali) - au pretins unor reporteri, in luna mai, 4000 de euro pentru a facilita introducerea in tara a unei cantitati de cafea si tricouri de firma, fara plata taxelor vamale. Potrivit sursei citate, fenomenul de fraudare a legislatiei vamale implica o serie de costuri serioase de natura economico-financiara (venituri nerealizate la bugetul de stat, scaderea volumului vanzarilor legale), legate de sanatatea consumatorilor (piata fiind invadata cu produse contrafacute, de origine neclara sau greu de controlat), precum si costuri care privesc imaginea Romaniei, avand un impact negativ asupra bugetului de stat si afacerilor derulate in mod legal pe piata romaneasca de companii de prestigiu. IGP precizeaza ca, in urma cercetarii penale desfasurate, s-a constatat ca anumite retele s-au specializat si profesionalizat chiar pe anumite produse sau segmente de piata, extinzandu-si concomitent activitatea infractionala in toate sectoarele economiei, mergand pana la "specularea abila a legislatiei existente si atragerea unor persoane cu functii de decizie din institutii cu atributii in lupta impotriva fraudelor vamale si coruptiei, pentru asigurarea protectiei operatiunilor derulate".
Vulnerabilitatea sistemelor economice
Totodata, a rezultat tendinta de creare, pe teritoriul national, a bazelor logistice necesare finalizarii operatiunilor de incalcare a legislatiei vamale (firme fantoma sau paravan, depozite), precum si vulnerabilitatea crescanda a sistemelor economice in fata actiunilor gruparilor criminale care dispun de tehnologii avansate, activeaza la nivelul international si au conexiuni complexe in alte sfere ale crimei organizate si terorismului international. Ca metode de savarsirea a infractiunilor s-a practicat folosirea de facturi externe si alte acte vamale falsificate, facturi si acte de expeditie cu preturi subevaluate, introducerea marfurilor pe teritoriul Romaniei prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, folosirea de timbre de marcaj falsificate, metoda "capac" (camuflarea marfurilor de contrabanda in mijloacele de transport prin asezarea peste ele a altor produse ieftine, insotite de acte legale de transport) ori vanzarea ilegala in tara a unor marfuri declarate in tranzit vamal pe teritoriul tarii. IGP arata ca, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii la regimul vamal, au fost infiintate colective de ofiteri din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si exista inspectori vamali care efectueaza analize de risc in principalele birouri vamale, a caror activitate a condus la cresterea constatarilor de infractiuni, cat si la cresterea incasarilor de drepturi vamale. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.