Banca Nationala a anuntat ca deficitul de cont curent a crescut cu 60,1% in primele sase luni ale anului, la 2,705 miliarde de euro, cu 527 de milioane de euro mai mult decat in prima jumatate a anului trecut. Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca un deficit prea mare ar putea avea efecte negative asupra inflatiei.
In opinia acestora, cresterea deficitului de cont curent poate duce la supraincalzirea economiei, majorarea TVA sau diminuarea activitatii in constructii.
Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), se teme ca, cresterea deficitului de cont curent va duce la o restrangere a activitatii din constructii.
"Probabil ca se va ajunge la cresterea TVA, pentru ca Guvernul are multe cheltuieli, iar statul are nevoie de bani. O masura care ar putea fi adoptata ar fi cresterea acestei taxe, care ar mai tempera din cererea interna de produse de import. Consider ca se impune o mai buna colaborare intre Ministerul de Finante si Banca Nationala pentru ca derapajele sa fie tinute sub control", considera presedintele PSC, Gheorghe Polizu.
Si Alexandru Dobre, reprezentantul Asociatiei Antreprenorilor de Constructii (ARACO), este ingrijorat ca aceasta crestere va afecta domeniul constructiilor. "Deficitul de cont curent, adaugat la calamitatile care au fost in acest an, nu ne vor face viata mai usoara. Economia va afecta in mod cert si activitatea in constructii", a adaugat reprezentantul ARACO.
Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC), afirma ca deficitul de cont curent a crescut pe motiv ca exportatorii s-au lasat pe seama cursului valutar.
"Intotdeauna, la problemele financiare nu pot exista decat solutii financiare. Acest lucru inseamna ca exportatorii ar trebui sa creeze profit din tehnologie si performanta, nu din cursul valutar, care e mai mult o intamplare. Astazi poate aduce profit, maine pierderi". Izvoranu considera ca deficitul de cont curent creste de la luna la luna si din cauza inexistentei unei strategii fiscale coerente. "Parerea mea este ca a iesit de sub control, iar acest lucru va avea repercusiuni serioase asupra inflatiei", este de parere presedintele CPISC. In opinia presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, sursa deficitului de cont curent este reprezentata de importurile de bunuri de capital. "Acest lucru reda optimismul de investitii. Deficitul de cont curent este un fenomen natural, intalnit mai peste tot in lume. Urmarile acestei cresteri accentueaza riscul supraincalzirii economiei. Banca Nationala are mereu aceasta frica. Eu insa nu am motive sa nu fiu optimist. Solutia care ar putea sa franeze aceasta crestere trebuie sa vina de la BNR, pentru ca aceasta dispune de mecanismele optime temperarii inflatiei", a incheiat Pogonaru.