Autoritatile statului au declansat procedurile pentru recuperarea unor datorii, luand in vizor, printre altele, Arhiepiscopia Tomisului si Manastirea Maglavit din judetul Dolj. In primul caz s-a incercat sechestarea unor bunuri, iar in cel de-al doil
Autoritatile statului au declansat procedurile pentru recuperarea unor datorii, luand in vizor, printre altele, Arhiepiscopia Tomisului si Manastirea Maglavit din judetul Dolj. In primul caz s-a incercat sechestarea unor bunuri, iar in cel de-al doilea au fost blocate conturile bancare ale lacasului monahal. In conditiile in care lacasurile de cult abia o duc de la o zi la alta, bucurandu-se in special pe sprijinul enoriasilor si nu pe cel al statului, actiunile de acest gen sunt cel putin ciudate.
Manastirea lui Petrache Lupu datoare la Electrica
Cu cateva zile in urma, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a blocat conturile a 1094 de debitori in scopul recuperarii unor creante comerciale mai vechi. Valoarea totala a sumelor aferente acestor creante este de 269.916.129 de lei noi si provin din neachitarea facturilor catre distribuitorii de gaze naturale si energie electrica. Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a declarat: "Blocarea conturilor este, cred, singura care poate da cu adevarat rezultate, pentru ca sunt societati care nu au platit, cu toate notificarile care au fost facute. Acum ele sunt nevoite sa plateasca, pentru ca au toate conturile blocate si nu mai pot face nici un fel de plati, in afara de plata salariilor". Printre debitori se numara scoli, primarii si consilii locale, societati comerciale, unitati militare, cluburi sportive si Manastirea Maglavit din judetul Dolj. Aceasta a inregistrat un sold de creanta in suma de 22.414, 73 lei noi, prin neplata energiei electrice. Cum s-a putut consuma atata curent electric intr-un lacas de cult? In realitate, cativa intreprinzatori particulari si-au cuplat clocitoarele la contoarul manastirii si au uitat sa mai plateasca, datoriile majorandu-se de la o luna la alta.
Sechestrul asigurator n-a putut fi aplicat
La Arhiepiscopia Tomisului lucrurile sunt ceva mai complicate. Saptamana trecuta, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Constanta a inceput instituirea sechestrului asiguratoriu pe bunurile arhiepiscopiei, care ar datora statului peste sapte miliarde de lei vechi. Potrivit sefei DGFP, Vasilica Mihai, in urma unui control desfasurat in iulie la Arhiepiscopia Tomisului s-a constatat ca nu au fost platite impozite pe salarii, somaj si sanatate de aproximativ noua miliarde de lei vechi. Dupa verificarile respective, au fost achitate 1,5 miliarde de lei, urmand ca restul sa fie platit in cel mai scurt timp. Deoarece acest lucru nu s-a intamplat, Directia de Finante Constanta si-a trimis inspectorii la arhiepiscopie pentru a sechestra 13 automobile ale lacasului de cult. In cazul in care nu s-ar fi achitat restanta in 15 zile calendaristice, acestea urmau sa fie scoase la vanzare. Sechestrul asigurator n-a putut fi aplicat, intrucat reprezentantul legal al institutiei, Inalt Prea Sfintitul Dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu se afla in judet, procedura nefiind indeplinita. In plus, la sediul arhiepiscopiei nu se gasea nici o masina.
Vasilica Mihai, sefa DGFP Constanta: "Mare lipsa de interes pentru bugetul statului"
"De la Arhiepiscopie ni s-a spus ca va fi angajat un imprumut bancar, astfel incat datoria sa fie achitata. De doua luni asteptam, dar degeaba. Urmarim zi de zi intrarea banilor in trezorerie, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Exista foarte multe cazuri de neplata a obligatiilor catre stat in judet, dar nicaieri n-am intalnit o atat de mare lipsa de interes pentru bugetul statului. Pana acum am participat la numeroase negocieri si chiar am valorificat bunuri pentru recuperarea creantelor, acolo unde debitorii s-au aflat in incapacitate de plata. Cu cei de la Arhiepiscopia Tomisului am avut in ultimele doua luni cinci sau sase intalniri, dar nu ne-am ales decat cu promisiuni ce n-au fost onorate nici pana astazi. Vreau sa intelegeti ca noi nu instituim sechestru pe obiecte de cult, icoane, odoare sau moaste, lacasuri de cult ori case parohiale, ceea ce ar perturba activitatea preoteasca. Sechestrele se instituie numai pe active mobile si imobile cum sunt autoturismele, terenurile si constructiile civile."
Reprezentantii statului au refuzat banii
Reprezentantii Departamentului economic al arhiepiscopiei au propus ca plata datoriei catre bugetul de stat sa se faca prin bilete la ordin, conform legii, emise pentru intreaga suma, numai ca Administratia Finantelor Publice a Municipiului (AFPM) Constanta a refuzat aceasta modalitate de plata. Din acest motiv, la data de 19.08.05 a fost depusa contestatia nr. 15.211 asupra notei de constatare nr. 4.344/18.08.05 intocmita de AFPM Constanta. Contestatia are la baza faptul ca in Legea de procedura fiscala se prevede ca organul fiscal nu poate refuza nici un fel de plata din partea debitorului. Si inca un lucru: la data tentativei de instituire a sechestrului, IPS Teodosie a transmis telefonic ca este gata sa aprobe imediat plata a 500 de milioane din datorie, dar inspectorii au refuzat o suma atat de mica in comparatie cu debitul restant de peste sapte miliarde de lei.
Liliana Naclad, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului: "Am convingerea ca lucrurile se vor rezolva in bine"
"De la inceput vreau sa va spus ca noi am fost cei care am sesizat si apoi am cerut verificari din partea Agentiei Nationale Fiscale, reclamand niste greseli contabile. Greseli de ambele parti. Cand au venit sa instituie sechestrul asigurator, documentele prezentate nu erau in regula. Nu exista un numar de dosar si se dorea sechestrarea unor bunuri care nici nu exista, cum ar fi cel asupra unui ARO din 1991 care a fost casat. Dupa parerea noastra este vorba despre un atac concentrat. IPS Teodosie nu se sustrage de la plata datoriilor catre stat, ci dimpotriva. S-au facut toate diligentele necesare pentru angajarea unui imprumut bancar si achitarea restantelor, insa deocamdata nu se cunoaste cu exactitate cuantumul acestora. In ciuda acestui fapt, arhiepiscopia va plati cele sapte miliarde si ceva de lei, urmand ca apoi sa angajam o societate specializata de expertiza, pentru a afla cu exactitate cat trebuia sa platim in realitate si sa facem compensatiile de rigoare. Eu am convingerea ca lucrurile se vor rezolva in bine."
Dan Ciachir, scriitor, expert in probleme teologice: "Preotii si calugarii au venituri absolut simbolice"
"In cazul in care autoritatile statului vor reusi sa puna sechestru si sa valorifice automobilele Arhiepiscopiei Tomisului, ar face bine ca din contravaloarea obtinuta sa plateasca salariile preotilor si calugarilor de pe teritoriul respectiv, care nu au mai fost achitate de mai bine de un an de zile. Pe de alta parte, daca statul a tabarat atat de repede pe niste biete manastiri pentru a incasa creante (Arhiepiscopia detine personalitate juridica, nu si manastirile subordonate, care au contribuit substantial la respectivele restante - n.n.), inseamna ca se afla intr-o mare criza de personalitate. A uitat subit de marii datornici, la fel cum omite ca biserica se bucura de cea mai mare incredere din parte populatiei acestei tari, pe locurile imediat urmatoare situandu-se armata si presa. Statul ar trebui sa stie ca preotii si calugarii au venituri absolut simbolice la nivelul intregii tari si ar trebui ajutati, sprijiniti, iar nu haituiti in acest mod. Mi-e teama ca noul ministru de Finante sa nu puna in curand si impozit pe coliva, pentru a rotunji fondurile bugetare."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.