Petrom a fost cel mai lichid emitent la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar a inchis pe scadere, desi a raportat rezultate financiare pozitive. Compania a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,612 miliarde lei

Petrom a fost cel mai lichid emitent la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar a inchis pe scadere, desi a raportat rezultate financiare pozitive. Compania a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri in crestere cu 16%, la 4,612 miliarde lei (1,25 miliarde euro), si un profit net de aproape sase ori mai ridicat ca in primul semestru din 2004, de 601 milioane lei (164 milioane euro).
Zvonul existent in piata potrivit caruia un fond de investitii strain, care detine pachete semnificative la Petrom, vinde actiuni ar explica faptul ca pretul nu a urcat, desi compania petroliera a raportat rezultate financiare bune pentru primul semestru, anticipate de investitori, a explicat un broker. El a apreciat ca titlurile Petrom si Rompetrol Rafinare sunt ieftine, avand potential de crestere, spre deosebire de banci, care sunt supraevaluate.
"Pe termen scurt, nu va fi o evolutie spectaculoasa la Bursa, nici in sens pozitiv, nici negativ. Nu se poate vorbi de un trend. Piata isi cauta echilibrul. Este normal dupa cresterile consistente, urmate de perioada de corectie", a mai spus Ceuca. La BVB au fost transferate 19,8 milioane de actiuni Petrom, din care 9,7 milioane au facut obiectul unor tranzactii speciale, care au insumat 4,3 milioane de lei. Rulajul raportat a trecut usor de jumatatea valorii inregistrate marti. Compania a inchis la pretul de 44,5 bani pe actiune, in coborare cu 1,1%, anuland aprecierea de 1,4% din sedinta de marti. "Rezultatele raportate de Petrom nu au fost o surpriza pentru investitori. Cumparatorii si vanzatorii acestor titluri au o putere comparabila. Aceasta ar explica intervalul ingust in care a oscilat pretul in ultima perioada. Trendul companiei va fi corelat cu cel al grupului austriac OMV, proprietarul Petrom, si cu cotatiile petroliere. Aceasta tendinta a fost observata si pana acum", a afirmat un alt broker.

Lichiditate sporita pentru SIF-uri

O lichiditate semnificativa au inregistrat si SIF Moldova si SIF Oltenia, de 1,7 milioane de lei, respectiv 1,6 milioane de lei.
La nivelul pretului, acestea au fost singurele societati de investitii financiare care au scazut, in timp ce SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au stationat la nivelul de marti. Actiunile SIF Transilvania au urcat cu 0,6%, la 1,6 lei pe titlu, pe fondul unei lichiditati de 694.041 lei. Valoarea operatiunilor derulate cu cele cinci SIF au totalizat 6,1 milioane de lei, iar indicele BET-FI a pierdut 0,13%.
Pentru BRD-Groupe Société Générale au fost raportate tranzactii de 1,1 milioane de lei, iar pretul a urcat cu 1,7%, la 12 lei pe titlu, acesta fiind maximul zilei.
Transferurile realizate cu cele sapte milioane de actiuni Rompetrol Rafinare au totalizat 665.384 milioane de lei, in conditiile unei corectii de 2,1%, la nivelul pretului, pana la 9,4 bani pe titlu.
Pe ansamblul pietei, tranzactiile s-au oprit la 20,1 milioane de lei, jumatate din rulajul de marti.
Indicele BET-C a coborat cu 0,27%, iar deprecierea indicelul BET a fost de 0,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.