""Blonda, roscata, bruneta... Nu conteaza, dar sa nu fie grasa."" Asa-i auzi pe barbati. Ei vor femei suple si bietele femei se straduiesc sa le faca pe plac. Dar barbatii nu se prea sinchisesc daca rup cantarul. Azi, despre obezitate se vorbeste

""Blonda, roscata, bruneta... Nu conteaza, dar sa nu fie grasa."" Asa-i auzi pe barbati. Ei vor femei suple si bietele femei se straduiesc sa le faca pe plac. Dar barbatii nu se prea sinchisesc daca rup cantarul.

Azi, despre obezitate se vorbeste ca despre orice boala. Chiar o boala severa. In plus, comparativ cu alti pacienti, bolnavul de obezitate este asociat unei persoane lipsite de vointa si de interes pentru aspectul fizic. ""In imaginea colectiva, obezul este cel care mananca mai mult decat ceilalti"", observa cu regret Sylvie Benkemoun, responsabila unei asociatii de lupta contra obezitatii din Franta. In aceste conditii, desigur, viata afectiva poate fi tulburata.
DOUA CATEGORII DE PERSOANE. Psihiatru si nutritionist, dr. Bernard Waysfeld se fereste de generalizari. Experienta il indreptateste sa aduca in discutie doua categorii de persoane. Sunt numeroase persoane obeze, in principal femei, care se folosesc de obezitate ca de un paravan in fata vietii afective. Altele sunt multumite de ele insele si au o viata afectiva satisfacatoare. Dar doctorul Waysfeld este de parere ca imaginea corpului influenteaza direct viata de cuplu. In general, viata emotionala si relationala sunt afectate din cauza imaginii proiectate de o persoana obeza.
FARA DIFERENTE. In afara unor probleme ""tehnice"" mai acentuate in cazurile de obezitate masiva, de fapt, imaginea despre propriul corp este cea care se afla la originea unor tulburari sexuale: lipsa de libido, de orgasm, vaginism, tulburari de erectie, ejaculare precoce etc. Pe de alta parte, doctorul Sylvain Mimoun, medic ginecolog, considera ca nu exista diferente majore intre o persoana obeza si una cu greutate normala si ca tulburarile sexuale sunt aceleasi cu reactiile observate la femeie si la barbat.

FEMEILE SI BARBATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.