Eficienta remanierii Guvernului Tariceanu este pusa sub semnul intrebarii de Economist Intelligence Unit, care apreciaza ca problemele echipei de la Palatul Victoria sunt departe de a fi rezolvate. "Remanierea ar putea urmari impulsionarea eforturilo
Eficienta remanierii Guvernului Tariceanu este pusa sub semnul intrebarii de Economist Intelligence Unit, care apreciaza ca problemele echipei de la Palatul Victoria sunt departe de a fi rezolvate. "Remanierea ar putea urmari impulsionarea eforturilor de reforma ale Guvernului, dar si reglarea catorva conturi in interiorul coalitiei politice. Dar, precum saga demisiei care le-a precedat in iulie, este putin probabil ca evenimentele politice din august sa reintinereasca Guvernul sau sa-i rezolve problemele interne", sustin analistii EIU, intr-un material extrem de critic, intitulat "Remanieri, demisii... si reforma?".
Economist Intelligence Unit atrage atentia asupra unor probleme majore cu care se confrunta actualul cabinet, atragand atentia asupra reformelor pe care trebuie sa le faca in perspectiva aderarii la UE in 2007.
In primul rand - sustin autorii materialului - cele patru partide ale coalitiei de guvernare, si in mod special PNL si PD - sunt preocupate de disputele de politica interna, dar si personale, acestea contand mai mult decat indeplinirea programului de guvernare pe baza caruia au fost alese. Intentiile de inlocuire ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si de modificare a Legii administratiei publice locale risca sa imparta alianta la guvernare si sa provoace un nou conflict cu Curtea Constitutionala
In al doilea rand, apreciaza EIU, Alianta D.A. este din ce in ce mai divizata, iar inlocuirea ministrului de Finate Ionut Popescu, confirma acest lucru. Tensiunile sunt mai vechi si desi, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au mers impreuna in alegeri, ei au fost despartiti de animozitati personale si probleme economice. Astfel, premierul a renuntat, cu ocazia remanierii, la Ionut Popescu, care, desi ii era coleg de partid era sustinut de actualul sef al statului. Mai ales ca, ministrul Finantelor s-a aflat pe pozitii diferite fata de primul ministru in probleme cum ar fi cresterea TVA sau acordarea de ajutoare firmelor de stat. "Tariceanu l-a inlocuit pe Popescu cu un apropiat al sau, Sebastian Vladescu. Este putin probabil ca remanierea sa rezolve problemele aliatei la putere, iar problemele pot iesi oricand la iveala", apreciaza autorii analizei.
Potrivit EIU, remanierea va incetini adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu, masuri precum cresterea TVA fiind una dintre conditiile incheierii unui acord stand-by cu Fondul Monetar International, a carei delegatie este asteptata la Bucuresti in septembrie.
Incheierea unui acord cu FMI ar putea sa nu fie posibila pana la sfarsitul acestui an, iar lipsa girului dat de Fond s-ar putea adauga incertitudinilor legate de stadiul pregatirilor Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, apreciaza EIU. Pozitia Economist Intelligence Unit fata nu este una noua. Intr-un raport din septembrie 2004, analistii EIU sustineau ca un Guvern de Alianta D.A. ar fi mai putin stabil si mai putin experimentat decat unul condus de PSD. Se remarca, totodata, ca riscul unui astfel de executiv ar fi o slaba implementare politica, ceea ce ar genera si un risc la nivel macro-economic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.