Vrei sa te simti liber? Bea mult. Trage un joint. Distreaza-te la petreceri ilegale. Imbraca-te cat mai prafuit, nu te spala pe cap, fa-ti gauri in haine. Asculta cea mai zgomotoasa si mai trista muzica, daca se poate, si cat mai necunoscuta.
Vrei sa te simti liber? Bea mult. Trage un joint. Distreaza-te la petreceri ilegale. Imbraca-te cat mai prafuit, nu te spala pe cap, fa-ti gauri in haine. Asculta cea mai zgomotoasa si mai trista muzica, daca se poate, si cat mai necunoscuta.

Uita-te la filme care nu vor fi niciodata la cinematograf, pentru ca sunt ""de nisa"". Alege ca argument intr-o polemica orice tine de imagine (fotografii, filme, reviste, programe de televiziune). Poarta-te ca si cum cei din jurul tau iti datoreaza scuze pentru ca sunt contemporani cu tine.
Fara sa bagi de seama, o sa le placi tuturor. O sa fii cool. In plus, daca ai trecut de 30 de ani, o sa pari mult mai tanar. O sa fii la moda.
Ti se pare ciudat? Gandeste-te bine. Prietenii tai mai tineri (sau, ca sa te intristez foarte tare, copiii tai) au testat macar o data un drog. Ti-ar putea scrie retete despre ce amestecuri sa folosesti ca sa te ametesti cat mai repede si sa uiti de probleme, incluzand medicamente, bauturi sau tot felul de prafuri si ierburi. Prietenii tai mai tineri nu mai merg la ceaiuri dansante si nici nu se mai amuza la bairamurile din caminele studentesti. Ei se distreaza in case parasite in care ai acces doar daca te invita cineva pentru ca nu o sa citesti niciodata-nicaieri-nimic despre ele. Prietenii tai mai tineri traiesc prin imagini (jocuri pe computer, filme cu multe efecte speciale, Internet). Nu isi mai folosesc imaginatia ca sa recreeze chipurile personajelor din carti, le iau din filme. Prietenii tai mai tineri ard cu viteza toate etapele pe care tu le-ai parcurs in ani lungi si nu mai cunosc bucuria fiecarei mici victorii, cum ti se intampla tie cand mai urcai o treapta sociala.
Cateodata ravnesti la tineretea lor, te amuza fronda si pasiunea cu care intra in polemici si ii invidiezi pentru faptul ca pot avea mai repede si mai usor tot ce ai obtinut tu. Uneori ii crezi mai destepti, alteori crezi ca sunt mai creativi, mai proaspeti la minte si la suflet. Stii ca unii dintre acesti nebuni tineri s-ar putea sa ajunga oameni frumosi cand vor fi mari, cum mai stii ca unii dintre ei se vor imbalsama in alcool sau Prozac.
Partea spectaculoasa e ca nu ai niciodata cum sa stii care dintre ei raman ""nebunii"" si care devin ""frumosii"". Ca in filmul pe care-l puteti vedea in seara aceasta la Antena 1, Nebuni si frumosi , ora 23:30.
In film, doi tineri care apartin unor lumi diferite se indragostesc. ""Nebuna"" e bogata, rebela si traieste la limita. ""Frumosul"" e sarac, munceste din greu sa faca o facultate si nu iese din nici un tipar moral sau social. El joaca dupa toate regulile, ea nu are nici una. O poveste normala despre adolescenti, plus o latura pe care doar o actrita asemeni lui Kirsten Dunst ar fi in stare sa o interpreteze: autodistrugerea.
""Nebuni si frumosi"" este o fantezie romantica in care, mai mult de jumatate din timp, esti mintit elegant despre cum cei care se iubesc au parte de lucruri minunate, chiar daca unul dintre ei e pe drumul autodistrugerii. Nu va spun care e finalul, dar ca sa fiu sigura ca treceti de nivelul (in sensul dat de jocurile pe computer - level) ""Romeo & Julieta urban cool"", va invit sa priviti filmul ca pe o poveste despre cum e sa vrei sa fii mereu liber, sa te distrezi la petreceri ilegale, imbracat grunge, cu o atitudine de
""nu-mi pasa de nimic"". Despre cum vrei sa ramai mereu blocat in timp la nivelul ""nebun"", fara sa fii tentat sa treci vreodata la next level: ""frumos"".
Probabil ca nu as fi scris despre filmul acesta daca zilele trecute n-as fi purtat o discutie despre depresie impreuna cu doi ""tineri"" de 24 de ani si doi ""adulti"" trecuti de 30 de ani. Inca mai sunt surprinsa ca ""tinerii"" citisera mai multe despre depresie decat ""adultii"", ba chiar o si traisera mai adanc. Si ma gandesc ca e foarte spectaculos sa urmaresti care dintre tinerii pe care-i cunosti raman la nivelul ""nebuni"" si care devin ""frumosi"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.