Disfunctionalitatile din sistemul ambulator si din cel al medicinei de familie trebuie cat mai urgent remediate astfel incat unitatile spitalicesti sa consume cat mai putine fonduri.
Pe parcursul anului trecut, conform datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ''un sfert din populatia tarii a fost internata, in medie o saptamana, in spital''. Aproximativ 10-15 la suta din cazuri nu necesitau internare in unitatile spitalicesti, putand fi rezolvate in sistemul ambulator.

La spital, ca la hotel ...

''Sunt oameni care vin din mediul rural la unitatile spitalicesti din mediul urban pentru a-si face investigatii care necesita o zi sau chiar mai mult. Cei care nu au rude sau prieteni in orasele respective, care sa-i gazduiasca, trebuie internati in spitale pentru a dormi peste noapte. Mai exista o categorie de pacienti care, chiar daca nu necesita internarea, sunt totusi internati. Este vorba despre bolnavii care nu au bani sa-si cumpere medicamentele sau sa suporte diferentele de pret la medicamentele compensate. Si la toate acestea se adauga obisnuita romanului de a se trata in spital'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul CNAS.
Acest lucru a fost semnalat autoritatilor sanitare si de catre reprezentantii spitalelor cu multa vreme in urma.
''Medicii nu au nici o vina ca fac asemenea internari. Ei nu pot refuza bolnavii, caci, ulterior, se pot trezi ca pacientii ii dau in judecata si ca ii acuza de agravarea bolii. Spre exemplu, la Spitalul Clinic Colentina, mai ales pe perioada iernii, vin pensionari cu diferite afectiuni, dar care nu necesita neaparat internare. Ei cer sa fie internati chiar si pe o perioada de 30 de zile pentru a nu mai plati caldura la domiciliile lor. Au pensii mici, iar medicii nu le pot refuza internarea avand in vedere ca au si unele afectiuni. Aceste cazuri consuma fonduri, dar nu avem ce face'', ne-au spus reprezentantii Spitalului Clinic Colentina.

... insa contra cost, din 2006

Totodata, acestia spun ca ar fi bine ca medicina de familie sa se dezvolte si in mediul rural astfel incat bolnavii sa nu mai fie nevoiti ca pentru orice afectiune sa se deplaseze la orase pentru a fi consultati la spitale.
O alta problema este adresabilitatea mare a oamenilor la camerele de garda ale spitalelor. ''Spre exemplu, la Spitalul Sf. Pantelimon, in iulie si august, la camerele de garda s-au prezentat 600-800 de persoane pe zi. Multe dintre cazuri puteau fi rezolvate in zona prespitaliceasca, zona care in Romania este aproape inexistenta. Un consult la camera de garda consuma bani din bugetul spitalelor, dar nu avem ce face atat timp cat sistemul ambulator in tara noastra nu functioneaza bine'', ne-a declarat prof. dr. Florian Popa, presedintele Asociatiei Spitalelor din Romania.
''Incepand din 2006, CNAS va schimba criteriile de internare. Vor putea fi internati doar bolnavii care nu pot fi tratati in ambulator, iar cei care vin din alte localitati si nu necesita internare, dar nu au unde sta peste noapte, vor fi internati doar cu conditia platii catre spitale a unui tarif pentru cazare si, eventual masa. Ii asiguram pe pacienti ca nu vor fi nici pe departe tarife de hotel. Aceste lucruri vor fi prevazute in contractul cadru pe 2006 pe care CNAS il va incheia cu unitatile spitalicesti'', au precizat surse autorizate din CNAS.