Actiunile companiilor-mama ale celor mai importanti trei operatori de servicii de telefonie mobila din Franta au scazut miercuri, ca urmare a informatiilor din presa potrivit carora autoritatile antitrust ar putea amenda firmele pentru incheierea uno
Actiunile companiilor-mama ale celor mai importanti trei operatori de servicii de telefonie mobila din Franta au scazut miercuri, ca urmare a informatiilor din presa potrivit carora autoritatile antitrust ar putea amenda firmele pentru incheierea unor intelegeri ilegale.
Saptamanalul francez Le Canard Enchaine a publicat detalii dintr-un raport al Directiei Generale pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor, care apartine de Ministerul de Finante, in care cele trei companii sunt acuzate de fixarea preturilor si schimb de informatii confidentiale.
Amenda care ar putea fi impusa operatorului de telefonie mobila Orange - divizie a France Telecom - si companiilor Bouygues Telecom si SFR ar fi de pana la 10% din veniturile anuale. "Pericolul de a fi amendate este mare, dar nivelul penalizarii este greu de evaluat", a declarat un analist din Paris.
Consiliul Concurentei din Franta a investigat companiile Orange, Bouygues Telecom si SFR, in urma unei plangeri referitoare la o intelegere ilegala intre acestea, primita in februarie 2002.
In luna aprilie a anului curent, cei trei operatori de telefonie mobila au mai fost acuzati de Consiliul Concurentei ca ar fi impiedicat noile companii intrate pe piata sa-si desfasoare liber activitatile.
Decizia agentiei guvernamentale care a redactat raportul va fi facuta publica inainte de sfarsitul anului.
Compania SFR a anuntat printr-un comunicat ca piata franceza de telefonie mobila nu este controlata de nimeni si ca isi rezerva dreptul de a se apara la Consiliul Concurentei. Potrivit companiei Bouygyes Telecom, articolul aparut in presa nu se bazeaza pe o decizie a autoritatii pentru respectarea concurentei.
Articolul publicatiei Canard Enchaine mai sustine ca cei trei operatori s-au inteles sa imparta piata franceza dupa modelul "Yalta", facand astfel comparatie cu Tratatul de la Yalta incheiat in 1945 intre Marea Britanie, Uniunea Sovietica si Statele Unite, care a redesenat harta Europei.
Potrivit publicatiei, termenul ar fi fost folosit la o sedinta a Comitetului Executiv al France Telecom, in octombrie 2002. "France Telecom doreste sa sublinieze ca nu a utilizat niciodata termenul de impartire a pietei dupa modelul Yalta, in cursul sedintei Comitetului Executiv", a declarat o purtatoare de cuvant a grupului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.