Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, prezenta ieri, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiata in calitate de martor in dosarul stenogramelor, a declarat ca nu a existat nici o inregistrar
Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, prezenta ieri, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiata in calitate de martor in dosarul stenogramelor, a declarat ca nu a existat nici o inregistrare a stenogramelor sedintelor conducerii partidului. Mihailescu a adaugat ca inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si fata de fostul vicepresedinte al PSD Florin Georgescu este o aberatie, mai ales ca Parchetul, potrivit spuselor sale, a declansat urmarirea penala pentru a face probe si nu invers, asa cum prevede procedura penala.
Mihailescu a tinut sa precizeze ca "oricine putea sa faca stenogramele si puteau sa le faca nu atat prin scriere, cat prin compilare". Totodata, Mihailescu a negat ca s-ar fi stenografiat vreo sedinta a Delegatiei Permanente. In acest sens, fostul secretar executiv al PSD a declarat: "Oricine putea sa faca stenogramele si puteau sa le faca nu atat prin scriere, cat prin compilare, de aici, de acolo. Sunt o sumedenie de lucruri pe care le stiu intamplate intr-o parte, pot fi redate de pe agentii de presa. Orice persoana care are un abonament la agentii si preia o mare parte din munca jurnalistilor poate sa scoata un document plin numai de adevaruri spuse in alt context, scotand un mare neadevar". In ceea ce o priveste pe stenodactilografa Marioara Stanoiu, fostul secretar executiv a aratat ca aceasta "stenografiaza sedintele de Guvern de vreo 15 ani, inclusiv acum", dar "doamna Marioara Stanescu nu a calcat niciodata in sala de sedinte. Se poate dovedi si prin verificarea intrarilor si iesirilor din cladire (n.r. - a Guvernului), pentru ca accesul se face cu cartela magnetica si se va vedea ca ea iesea numai dupa ora 16.00. Iar de stenografiere prin teleportarea informatiei nu am auzit pana acum", a mai precizat Mihailescu.
Mihailescu nu "acuza" serviciile secrete
Fostul secretar executiv al PSD a sustinut ca nu poate "acuza" serviciile secrete de implicare in acest dosar. "Orice persoana care are cateva zeci de mii de dolari si isi poate permite luxul de a cumpara aparatura, de a o folosi la o anumita distanta, de a mixa informatiile, urmand apoi sa fie pigmentate cu diverse alte elemente, nu reprezenita intr-un stat de drept un element de a angrena intr-o structura de vinovatie penala o persoana. Atunci nu mai e stat de drept", a afirmat oficialul PSD.
Pe de alta parte, Mihailescu a spus ca nici nu stie ce contin "cele o mie de pagini de maculatura", pe care nu le-a citit vreodata. Fostul secretar executiv al PSD a conchis prin a spune ca a fost audiata in acest dosar in calitate de martor, iar in acest sens a purtat o discutie cu procurorii si apoi a dat o declaratie scrisa.
Potrivit Mediafax, Dorina Mihailescu a mai fost audiata in acest caz de catre procurorii anticoruptie care au anchetat initial dosarul, in luna martie a acestui an. Procurorii au reinceput, saptamana trecuta, audierile in dosarul stenogramelor atribuite Delegatiei Permanente a PSD. Primul audiat atunci a fost presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD.
In acest dosar au fost audiati de catre procurorii anticoruptie Dan Matei Agathon, Dorina Mihailescu, Florin Georgescu si Serban Mihailescu, insa, in urma unei decizii din mai a Curtii Constitutionale, competenta de solutionare a acestui caz a revenit Parchetului instantei supreme. Conform procurorilor, urmeaza anchetarea tuturor celor nominalizati in stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD.
De asemenea, a mai fost audiat, in calitate de martor, deputatul liberal Cristian Boureanu - caruia liderii PSD i-au atribuit distribuirea stenogramelor catre mass-media.
Mitrea recunoaste "anumite pasaje"
Secretarul general al PSD Miron Mitrea, aflat la Alba Iulia, a declarat ca recunoaste "anumite pasaje" din stenogramele atribuite Delegatiei Permanente a PSD ca discutii purtate la sedintele de partid. Mitrea a apreciat ca unii oameni din interiorul PSD ar fi vrut sa le foloseasca in lupta interna din partid. Secretarul general al PSD a precizat ca, desi oficial, nu au existat stenograme in partid, recunoaste unele pasaje ca discutii purtate la sedinte. Mitrea, vicepresedintele PSD la momentul realizarii stenogramelor, a declarat ca ori au existat oameni care au inregistrat o parte din discutii, ori au povestit la iesire ce s-a discutat in sedintele PSD. Secretarul general al partidului de opozitie a calificat ajungerea dosarului stenogramelor in instanta drept un "un act politic care nu are nici o legatura cu justitia".
Audierile continua cu toti cei implicati
Acest dosar a fost inregistrat la inceputul anului 2005, la Parchetul instantei supreme, dupa ce a fost primit un denunt semnat de mai multe organizatii civice, cu privire la eventuale fapte de coruptie ce ar reiesi din stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD.
Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si Florin Georgescu, fostul vicepresedinte al PSD, sunt pusi oficial sub acuzare in dosarul stenogramelor, de catre Parchetul Inaltei Curti de casatie si Justitie.
Intr-un comunicat al Ministerului Public se preciza: "In dosarul penal 685/P/2005, care contine denuntul mai multor ONG-uri privind eventuale fapte de coruptie ce ar reiesi din sedintele PSD si cuprinse in stenograme - n.r., au fost efectuate acte premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul infractiunii prevazute si pedepsite de articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie fata de Rodica Stanoiu si Florin Georgescu. Din cauza imposibilitatii solutionarii cauzei in aceasta faza, lipsind suportul magnetic si originalul stenogramelor, Serviciul Anchete Speciale din cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a apreciat ca se impune inceperea urmaririi penale pentru a se putea administra toate probele in conditiile prevazute de Codul de Procedura Penala, in special probele testimoniale, care pot demonstra autenticitatea si veridicitatea sau neautenticitatea si neveridicitatea materialelor care au stat la baza sesizarii, dar si eventuale expertize in raport de modul in care se va dezvolta suportul probator", se arata in comunicat.
Denuntul privind stenogramele atribuite PSD a fost formulat de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki, de unde provine si ministrul Justitiei Monica Macovei, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.
In acest caz urmeaza sa fie audiat si secretarul general al PSD, Miron Mitrea, vicepresedintele partidului la data intocmirii stenogramelor, precum si toti cei care sunt nominalizati in stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.