Schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului anunta un razboi politic de durata. Puterea si Opozitia nu sunt dispuse sa mearga pe o solutie negociata, in acest caz. Fiecare dintre tabere va folosi toate caile de atac posibile si legal
Schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului anunta un razboi politic de durata. Puterea si Opozitia nu sunt dispuse sa mearga pe o solutie negociata, in acest caz. Fiecare dintre tabere va folosi toate caile de atac posibile si legale pentru a-si realiza obiectivele: PSD sa-si mentina presedintii la Parlament iar Puterea sa obtina schimbarea lor. Asa incat revocarea lui Nastase si Vacaroiu de la sefia Camerei si Senatului s-ar putea transforma intr-un razboi al surzilor. In acest moment se poate spune ca termenul de 15 septembrie, fixat de Coalitie pentru schimbarea presedintelui Senatului nu poate fi respectat. Prima batalie pentru schimbarea lui Vacaroiu este in favoarea PSD: modificarea regulamentului Senatului se va discuta in sesiune ordinara. Puterea ar fi dorit ca schimbarea sa se produca in sesiune extrordinara, iar din septembrie lucrarile sa fie conduse de un reprezentant al ei. La Camera, intr-o prima faza situatia este favorabila puterii. Teoretic, Nastase va putea fi revocat la propunerea majoritatii simple a deputatilor intrucat Comisia pentru Regulament a adoptat toate amendamentele Coalitiei. PSD anunta ca nu va accepta schimbarea regulamentului si pregateste o riposta pe masura. Primul partid al Opozitiei ia in calcul amendarea documentelor in baza carora functioneaza Camera si Senatul cu sute de observatii. In aceasta situatie discutarea a cinci sau sase sute de amendamente s-ar putea intinde pe mai multe saptamani. Sesizarea Curtii Constitutionale este o alta varianta pe care PSD o are in vedere. De altfel, partidul lui Geoana a mai avut castig de cauza cand a sesizat Curtea in legatura cu anumite pasaje din pachetul de legi privind reforma in Justitie, asupra caruia Executivul si-a asumat raspunderea. PSD a gandit si o eventuala greva parlamentara, insa demersul ar fi in favoarea Puterii: Coalitia si-ar putea trece legile fara probleme in absenta Opozitiei. (Mihai TOADER)
Majoritate simpla pentru schimbarea lui Nastase
ZIUA Foto Presedintele Camerei Deputatilor, pesedistul Adrian Nastase, va putea fi schimbat la propunerea majoritatii deputatilor, daca raportul de forte dintre Putere si Opozitie, adica "majoritatea politica", se schimba. Deputatii din Comisia pentru Regulament au finalizat miercuri, dupa o sedinta maraton de sapte ore, articolele din proiectul de regulament care se refera la revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor si a membrilor Biroului Permanent. La finalul sedintei, deputatii Coalitiei de guvernare au reusit sa treaca toate amendamentele la aceste articole in forma care le-a convenit. In conditiile in care la sedinta comisiei au fost prezenti doar sase deputati, dintre care patru ai Coalitiei de la Putere, votul dat de Olguta Vasilescu (PRM) si Ioan Bivolaru (PSD) a fost pur orientativ. Deputatii PNL, PD, PC si UDMR au profitat de situatia creata pentru a veni cu amendamente ad-hoc, altele decat cele depuse initial la raportul de modificare a Regulamentului Camerei, avand in vedere faptul ca ele puteau trece pe banda rulanta. Nemultumirile exprimate in plenul sedintei de presedintele Comisiei, deputatul PSD, Ioan Bivolaru, nu a sensibilizat pe nimeni: "Regulamentar este posibil, dar colegial nu este corect. Ati fi putut depune aceste amendamente macar in termen de 24 de ore, astfel incat sa avem si noi timp macar sa ne uitam pe ele. Ati venit aici cu ele gandite deja si nici nu ne dati timp sa le intelegem macar", s-a plans Bivolaru.
Coalitia il consoleaza pe Nastase cu un post de vice
Miza intalnirii din Comisia pentru Regulament a fost articolul 25 din noul Regulament care se refera la revocarea presedintelui Camerei Deputatilor si la revocare pentru ceilalti membri ai Biroului Permanent. In cele din urma, alesii coalitiei au trecut prevederea conform careia presedintele Camerei poate fi revocat din functie la propunerea majoritatii deputatilor, daca majoritatea politica din aceasta Camera a Parlamentului se schimba. Conform Comisiei de regulament, majoritatea politica va include si deputatii independenti. Un alt alineat stabileste ca revocarea presedintelui Camerei se va putea face la cererea a minim o treime din numarul total al deputatilor, daca pot dovedi ca presedintele a incalcat prevederile constitutionale sau prevederile Regulamentului Camerei. Pe de alta parte, revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus. Potrivit amendamentului adoptat, presedintele Camerei Deputatilor, caruia i s-a cerut revocarea, nu mai poate prezida sedinta Biroului Permanent sau a plenului in care se discuta revocarea. Acelasi regulament prevede ca deputatii urmeaza sa-si aleaga un nou presedinte chiar in cursul seidntei in care a fost revocat anteriorul presedinte. Un alt amendament propus si adoptat chiar si de parlamentarii Coalitiei sustine ca, in cazul revocarii, fostului presedinte al Camerei sa-i fie cedata functia ierarhica imediat inferioara celei detinute pana la acel moment. Astfel, in cazul in care deputatul liberal Mona Musca ar prelua presedintia, Adrian Nastase ar ramane vicepresedintele Camerei, in locul lui Dan Radu Rusanu.
Interes mai mic pentru Biroul Permanent
In aceeasi sedinta de acum doua zile, reprezentantii Comisiei au votat cinci amendamente referitoare la revocarea membrilor Biroului Permanent. In cele din urma, deputatii au obosit si au decis sa reia joi (ieri-n.r.) discutiile asupra unora dintre articole. Astfel, in forma adoptata de Comisie, se prevede ca revocarea din functie a oricaruia dintre membrii Biroului Permanent poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus sau de majoritatea deputatilor. La fel ca si presedintele Camerei, un membru al Biroului poate fi demis si la cererea a minim o treime din numarul total al deputatilor, daca a incalcat prevederile Constitutiei sau pe cele ale Regulamentului Camerei. Si in cazul membrilor, propunerea de revocare se va depune la Biroul Permanent, care, la randul sau constata daca deputatul se face intr-adevar vinovat de acuzatiile aduse.
Daca propunerea de revocare este aprobata de plenul Camerei Deputatilor, in aceeasi sedinta se organizeaza alegerea unui nou membru al Biroului Permanent, cu respectarea configuratiei politice a Camerei.
Puterea incearca sa evite Curtea Constitutionala
Una dintre variantele la care va apela PSD pentru a impiedica schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului va fi o sesizare la Curtea Constitutionala.
La inceputul anului, actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a sesizat Curtea Constitutionala, dupa ce Traian Basescu anuntase obiectivul Coalitiei, de a-i inlatura pe Nastase si pe Vacaroiu. In forma initiala a Regulamentului, articolul 25 prevedea ca "oricarui membru al Biroului permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare" si ca "votul este secret si se exprima prin bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare". Pe 1 februarie, Curtea a decis insa ca dispozitiile acestui articol sunt neconstitutionale, deoarece prevad ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi.
Muza pentru Putere
Pe de alta parte, Curtea a admis ca Regulamentul are lacune in privinta revocarii presedintelui Camerei, ba chiar a sugerat ca solutie o procedura "similara sau apropiata de cea prevazuta pentru suspendarea din functie a presedintelui Romaniei (o treime din numarul parlamentarilor). Amintim ca, in acelasi caz, doi judecatori ai Curtii au facut opinie separata, sustinand prioritatea principiului autonomiei fiecarei Camere a Parlamentului. Ei au aratat ca "orice reglementare privind organizarea si functionarea Camerelor, care nu este prevazuta in Constitutie, poate si trebuie stabilita prin regulamentul propriu al fiecarei Camere". Fericiti ca li s-a oferit solutia pe tava, parlamentarii au si introdus aceasta prevedere in noul Regulament. Singurul aspect asupra caruia nu s-a pronuntat Curtea Constitutionala este legat de situatia schimbarii majoritatii politice. In tot acest context toate incercarile Puterii de modificare a Regulamentului in sensul posibilitatii de a-i inlocui pe Nastase si Vacaroiu sunt legate de Curtea Constitutionala, in asa fel incat aceasta sa fie nevoita sa respinga eventualele sesizari de neconstitutionalitate. In aceasta ordine de idei, pentru a se conforma cererii din februarie a Curtii Constitutionale, deputatii PNL, PD, PC si UDMR au prevazut, in urma cu doua zile, doua sectiuni distincte privind modalitatile de revocare. Prima dintre acestea se refera la presedintele Camerei, iar cea de-a doua, la membrii Biroului Permanent. (Carmen EPURAN)
Vacaroiu de neclintit, deocamdata
Foto: Mediafax Nicolae Vacaroiu ar putea sta mult si bine in functia de presedinte al Senatului, mai ales ca PSD urmareste foarte clar tergiversarea la nesfarsit a schimbarii lui "nea Nicu" din fruntea acestui for legislativ. Practic, partidul lui Mircea Geoana, ajutat de al lui Corneliu Vadim Tudor, va avea ca unic tel taraganarea luarii unei decizii pe marginea acestei chestiuni, astfel incat graficul Coalitiei privind schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului ar putea fi depasit cu brio. Pana in acest moment, Vacaroiu si PSD au reusit sa castige o prima batalie politica, impunand ca soarta presedintelui Senatului sa fie decisa de abia in sesiunea ordinara din toamna a Senatului. Concret, la Biroul permanent al Senatului s-a hotarat ca in sesiunea extraordinara sa nu se intre pe fondul problemei - adica sa se produca schimbarea efectiva a lui Vacaroiu - ci sa se rezolve mai mult chestiuni de forma: depunerea amendamentelor la Regulament si intocmirea raportului final de catre Comisia special constituita pentru aceasta chestiune. Problema schimbarii lui Vacaroiu din functie va fi transata de abia in sesiunea ordinara, cand senatorii vor discuta in plen toate aspectele ce tin de noul Regulament al Senatului. Prin aceasta strategie, PSD a dat peste cap planurile Puterii, care ar fi dorit ca problema presedintelui sa se finalizeze in sesiunea extraordinara, astfel incat o data intrati efectiv in paine, senatorii sa lucreze sub comanda unui sef al Coalitiei. Desi toate calculele politice induc ideea ca Opozitia va mai sta ceva vreme la conducerea Parlamentului, Puterea nu vrea sa recunoasca in ruptul capului ca o astfel de posibilitate exista cel putin la nivel teoretic. Mai mult chiar, posibiliul candidat la functia de presedinte al Senatului, Radu Berceanu (PD), a vorbit miercuri seara despre respectarea calendarului creionat de Coalitie pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere. "Sigur ca, la momentul respectiv, vom vedea daca acest lucru se va si petrece sau nu, deoarece noi nu avem cum sa decidem inlocuirea. Noi am decis sa incercam acest lucru pe caile regulamentare, constitutionale, si, momentan, tot ce s-a facut nu pune sub semnul intrebarii posibilitatea de a incerca schimbarea lor pana la 15 septembrie", a spus increzator Berceanu. Nu aceeasi buna dispozitie s-a desprins insa tot miercuri, din vocea liberalului Nicolae Vlad Popa, care a admis ca exista posibilitatea trecerii de data de 15 septembrie, lucru care afecta intr-o oarecare masura imaginea Coalitiei de la Putere.
Strategia PSD
Planul de bataie pus la cale de PSD este cat se poate de evident si foarte posibil de pus in practica. In primul rand, principalul partid de opozitie va urmari amendarea pana la refuz a Regulamentului Senatului, astfel incat schimbarea lui Vacaroiu va fi impinsa spre o data cat mai indepartata. Un aliat de nadejde in aceasta schema a amendarii la nesfarsit a Regulamentului este si PRM, fiind de notorietate pasiunea nestavilita a lui Gheorghe Funar de a propune modificarea fiecarui articol a unei legi chiar si de trei-patru ori. "Funar depune 500-600 de amen-damente, cate 3-4 variante de amendament la cate un articol", a spus Popa, mentionand ca astfel nu va mai ramane timp efectiv peentru discutarea in Comisia pentru modificarea regulamentului a tuturor modificarilor aduse de senatori. Pentru a evita prelungirea la infinit in Comisie a amendamentelor senatorilor, Biroul Permanent a decis sa ofere un termen-limita pentru intocmirea de catre aceasta a raportului de fond, urmand ca amendamentele ramase nediscutate in Comisie sa fie dezbatute in plen. Nici in plen lucrurile nu vor fi tocmai usoare. Cum sedinta de lucru va fi condusa de insusi presedintele - contestat Nicolae Vacaroiu, este foarte probabil ca dezbaterile sa fie prelungite pana la refuz. "Avem experienta sedintei de sapte ore a Biroului Permanent de miercuri, cand Vacaroiu a tergiversat din rasputeri luarea unei decizii. Mergand pe aceasta idee, este posibil ca in plen lucrurile sa fie la fel, sa se tergiverseze discutiile si peste o saptamana, daca nu se ia o decizie, presa si opinia publica sa sara pe noi si sa se intrebe retoric daca parlamentarii nu mai au si alta treaba de facut, alte legi de votat, sau doar schimbarea lui Vacaroiu este prioritara", ne-a precizat Popa. Pe de alta parte, surse parlamentare au sustinut ca "din nefericire", Vacaroiu se bazeaza si pe un anumit sprijin din partea unor senatori ai Coalitiei, dat fiind faptul ca revocarea presedintelui se va decide prin vot secret. "Sub umbrela acestui vot, s-ar putea ca anumiti parlamentari care nu-l vor pe Radu Berceanu drept presedinte, sa voteze pentru mentinerea in post a lui Vacaroiu", au mai spus sursele citate.
Optimismul Aliantei
In ciuda tuturor acestor previziuni sumbre pentru Putere, unii reprezentanti ai Coalitiei sustin ca planurile Coalitiei raman batute-n cuie. Berceanu a sustinut miercuri, dupa sedinta CNC al Coalitiei guvernamentale, ca Senatul se afla in grafic pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere. "Momentan, prin tot ceea ce s-a facut nu pune sub semnul intrebarii posibilitatea de a incerca schimbarea lui Nastase si a lui Vacaroiu pana la 15 septembrie", a afirmat Berceanu, la sfarsitul sedintei. El a precizat ca va candida din partea Aliantei si a coalitiei la postul de presedinte al Senatului, in cazul in care intentia de schimbare a celor doi presedinti va fi pusa in practica. Berceanu nu s-a aratat ingrijorat de efectele unei eventuale greve parlamentare, amintind ca si actuala Putere a recurs, in perioada in care se afla in Opozitie, la astfel de actiuni, precum si la retragerea functionarilor din administratie, el referindu-se la anuntul PSD in acest sens.
Balciul din Biroul Permanent
De altfel, sedinta de miercuri a Biroului Permanent a avut cea mai lunga durata din cate au existat vreodata: sapte ore de discutii aprinse, certuri si vociferari. Taraganarea discutiilor la nesfarsit l-a facut pe Nicolae Vlad Popa sa-i acuze pe reprezentantii Opozitiei din Biroul Permanent ca incearca sa tergiverseze convocarea sesiunii extraordinare, avand in vedere ca aprobarea noului regulament ar duce la revocarea presedintelui acestei Camere. Discutiile din Birou au luat amploare, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor avertizand la un moment dat ca lucrurile risca sa se indrepte spre o criza parlamentara grava. "In 13 ani, de cand sunt senator, nu mi s-a spus sa iau act de convocarea unei sesiuni extraordinare cu care nu sunt de acord", a sustinut senatorul PRM, apreciind ca Puterea risca sa se indrepte catre un Parlament gol.
PSD a anuntat si el, prin vocea secretarului executiv Victor Bostinaru, ca partidul este dispus sa recurga la greva parlamentara sau la retragerea reprezentantilor in administratia locala.
Programul senatorilor
In cele din urma, Biroul Permanent al Senatului a stabilit si programul modificarii Regulamentului. Sesiunea extraordinara va debuta luni 29 august, ora 15.00. Atunci, senatorii vor lua act, in plen, asupra convocarii sesiunii extraordinare, urmand ca pana pe 31 septembrie sa depuna amendamente pe marginea modificarii Regulamentului. In perioada 1-4 septembrie, Comisia speciala de regulament are obligatia de a se intruni si de a discuta amendamentele depuse, urmand sa elaboreze un raport cu amendamente respinse si admise. Incepand din 5 septembrie, va fi convocata sesiunea ordinara a Senatului, care va debuta cu alegerea noului Birou Permanent, urmand ca, din 8 septembrie, sa inceapa dezbaterea proiectului de lege privind Regulamentul Senatului. Tot acest program stabilit de conducerea Senatului l-a facut pe Nicolae Vlad Popa sa afirme ca opozitia "a castigat" un nou termen, pentru ca reprezentantii Puterii au acceptat ca, in sesiunea extraordinara, sa se poata depune amendamente la proiectul de lege privind Regulamentul Senatului. Tot acest scandal a pornit luni, cand sase dintre senatorii PNL, PD si PC, membri ai Biroului Permanent, au adresat o scrisoare presedintelui Nicolae Vacaroiu, prin care solicita convocarea Biroului pentru aprobarea noului Regulament al Senatului si organizarea unei sesiuni extraordinare.
Scrisoarea a fost semnata de trei dintre vicepresedintii Biroului Permanent, respectiv de senatorul PD Radu Berceanu, de reprezentantul PNL Teodor Melescanu si de senatorul PC Sabin George Cutas, de secretarul PD, Paula Ivanescu si cel UDMR, Valentin Zoltan Puskas, precum si de chestorul Nicolae Vlad Popa, senator PNL. (Roxana ANDRONIC)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.