Pentru perioada urmatoare nu se vor mai transmite avertizari meteorologice catre prefecturi deoarece precipitatiile nu vor mai fi atat de abundente pentru a justifica avertizarile. "Nu avem nici o informatie ca vom trimite avertizari pana duminica, c
Pentru perioada urmatoare nu se vor mai transmite avertizari meteorologice catre prefecturi deoarece precipitatiile nu vor mai fi atat de abundente pentru a justifica avertizarile. "Nu avem nici o informatie ca vom trimite avertizari pana duminica, cu toate ca in nord-vest, centru si vest vor fi ploi locale, dar care nu vor depasi 20 l/mp. De luni va fi vreme buna", a precizat ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Balga. El a precizat ca in sedinta de Guvern, desfasurata ieri, s-a discutat despre alocarea de ajutoare umanitare pentru familiile sinistrate. "Va fi alocat un ajutor in valoare de 13,85 de miliarde de lei vechi si care constau in alimente, motorina, paturi si cearsafuri", a mai spus Blaga.
Executivul a mai alocat 50.000 lei RON pentru realizarea lucrarilor urgente de refacere a podului Micsunesti. In acest sens, se suplimenteaza bugetul local al orasului Fierbinti - Targ, judetul Ialomita, cu suma de 50.000 lei de RON din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului. Podul este situat pe drumul comunal DC 23, pe raza orasului Fierbinti-Targ si asigura legatura intre judetele Ialomita, Ilfov si Prahova. Din cauza precipitatiilor abundente, podul Micsunesti a fost grav avariat, fapt ce a condus la blocarea traficului.
Drumuri inchise
Potrivit datelor prezentate de MAI, a fost redeschisa circulatia pe linia Baia Mare - Satu Mare, linia Buda - Slanic si Ploiesti Nord - Maneciu. "Astazi a fost reluata circulatia pe DN 13C intre Odorheiu Secuiesc si Sighisoarea. Este inchis inca DN 13A intre localitatile Gorun si Lupeni pentru ca stalpul de sprijin este cazut pe o lungime de 40 de metri si se cauta solutiile tehnice", a afirmat ministrul. Blaga a cerut ministerului Transporturilor sa devieze circulatia grea intre Ramnicu - Valcea, prin Slatina, datorita problemelor existente in zona Curtea de Arges. Pe calea ferata este inchisa linia 319 Sighisoara - Odorhei, intre statiile Cristur si Odorhei. De asemenea, este inchisa linia 401 Baia Mare - Satu Mare, intre localitatile Busag si Sein.
Blaga a precizat ca, potrivit unei evaluari partiale, pagubele provocate de inundatiile din luna august, fara a include cele produse in ultimile trei zile, depasesc 9000 de miliarde de lei. "Acestea se adauga la cele 17.600 de miliarde inregistrate in primavara si cele de 24.000 de miliarde din iulie. Pagubele vor depasi astfel 52.000 de miliarde de lei", a apreciat Blaga.
Imprumut pentru refacerea infrastructurii
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) va finanta, in proportie de 80%, proietul de refacere a unor portiuni de drumuri rutiere si cai ferate afectate de inundatiile din primavara acestui an. Printr-o Hotarare adoptata ieri de Guvern, a fost aprobat Acordul cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 51,2 milioane de euro. Costul total al proiectului este estimat la 64 de milioane de euro, din care, contributia Romaniei este in limita echivalentului in lei a 12,8 milioane euro. La aceasta suma se adauga fonduri in valoare de 12,672 milioane lei, necesare acoperirii contravalorii impozitelor si a taxelor datorate si platibile pe teritoriul Romaniei. Se prevede ca aceste lucrari se vor finaliza pana in anul 2007.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.