Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis ieri ca soldul creditelor in valuta acordate de o banca sa nu depaseasca de doua ori si jumatate valoarea fondurilor proprii detinute de respectiva institutie de credit, au declarat pe
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis ieri ca soldul creditelor in valuta acordate de o banca sa nu depaseasca de doua ori si jumatate valoarea fondurilor proprii detinute de respectiva institutie de credit, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Consiliul de Administratie al BNR a discutat mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor. Potrivit bancherilor, masura va stopa creditarea in valuta in cazul celor mai multe dintre banci. Fondurile proprii reprezinta suma dintre capitalurile sociale detinute de banci si rezervele constituite, iar valorile sunt in cele mai multe cazuri de cateva ori mai mici decat soldul creditelor. In plafonul stabilit de banca centrala nu se inscriu creditele acordate clientilor care realizeaza venituri in valuta. Normele prudentiale urmaresc limitarea riscului de curs indus de variatiile raportului de schimb dintre moneda nationala, principala sursa de venituri pentru majoritatea clientilor, si deviza in care este denominat imprumutul. De asemenea, BNR a decis modificarea regulamentului privind provizionarea, prin schimbarea clasei de incadrare din punct de vedere financiar pentru clientii persoane fizice care acceseaza credite in valuta. Astfel, debitorii care obtin venituri indexate la valuta de imprumut se incadreaza in clasa financiara B cu risc mediu, iar cei cu venituri in lei coboara pana la clasa C. La determinarea riscului de credit, in functie de care se stabileste cuantumul provizioanelor care trebuie constituite, bancile au in vedere si puterea financiara a clientului. Norma prevede mai multe clase de incadrare financiara, cele mai solide situatii fiind cuprinse in clasa A. Pentru a continua finantarea in valuta, cele mai multe banci ar fi nevoite sa-si majoreze fondurile proprii, in fapt sa-si suplimenteze capitalul social. O astfel de operatiune este foarte costisitoare si afecteaza direct capitalurile actionarilor. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.