In ultima perioada, situatia de la Rafo Onesti a devenit extrem de confuza. Oficialii rafinariei declara ca au vandut pachetul majoritar grupului de firme Alfa Oil, format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd.

In ultima perioada, situatia de la Rafo Onesti a devenit extrem de confuza. Oficialii rafinariei declara ca au vandut pachetul majoritar grupului de firme Alfa Oil, format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd., care ar fi preluat, chipurile, creantele detinute de firmele VGB si Faber Invest asupra rafinariei si ar purta negocieri si pentru preluarea creantelor detinute de stat si de Petrom asupra Rafo. La scurt timp, alti oficiali ai companiei dezmint. Pentru ca situatia nu era suficient de neclara, s-au implicat si institutiile statului in tot acest balci pe banii publici.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a afirmat, ieri, ca "in acest moment, AVAS si Balkan Petroleum sunt singurele parti in cadrul contractului de privatizare a RAFO S.A. Onesti. Orice act de vanzare-cumparare de actiuni sau de cesiune privind RAFO, incheiat intre Balkan Petroleum si alta companie, fara acordul AVAS, este lipsit de efecte".
O clauza din contractul de privatizare a Rafo precizeaza, de altfel ca de fapt, cumparatorul nu poate vinde nici o actiune fara acordul scris al vanzatorului (AVAS). "La AVAS nu este inregistrata decat o singura intentie privind preluarea RAFO, din partea firmei Calder-A International BV. Am luat nota de aceasta solicitare si am cerut documentele necesare care sa demonstreze bonitatea acestei firme. Nu vom fi niciodata de acord cu transferul actiunilor fara sa fim convinsi de soliditatea financiara si de bunele intentii ale noului proprietar", spune Corin Nicolae Lunganu, vicepresedintele AVAS pe probleme de post-privatizare.

Sechestru pe actiuni

AVAS precizeaza, totodata, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instituit, incepand cu data de 23 august 2005, sechestru asigurator asupra tuturor actiunilor RAFO, detinute de Balkan Petroleum.
Un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) preciza, in urma cu putin timp, cu candoare, ca "Rafo Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul. Faptul ca s-a schimbat actionariatul poate fi un lucru pozitiv, daca Alfa Oil este o societate serioasa". ANAF a vrut sa spuna, de fapt, ca nu se baga intre doua societati private, si ca nu este interesata de schimbarea proprietarului, ci doar de recuperarea creantelor, ne-au precizat surse din cadrul institutiei. ANAF demonstreaza, insa, ca nu mai are habar de la cine trebuie sa recupereze aceste creante, ceea ce inseamna ca stratagemele Rafo functioneaza.
Miezul intregului circ sunt datoriile de peste 18.250 de miliarde de lei vechi, din care 3.000 de miliarde de lei reprezinta accize incluse in pretul carburantilor vanduti de Rafo si 2.000 de miliarde reprezinta TVA, iar 3.000 de miliarde sunt dobanzi si penalitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.