Fostul ministru al Economiei, deputatul PSD Dan Ioan Popescu, a fost audiat, ieri, impreuna cu sotia sa, la comisia speciala a instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor. Audierea a avut loc in urma unei solicitari a procurorului gener
Fostul ministru al Economiei, deputatul PSD Dan Ioan Popescu, a fost audiat, ieri, impreuna cu sotia sa, la comisia speciala a instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor. Audierea a avut loc in urma unei solicitari a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, care a raspuns astfel, unui demers al Centrului de Resurse Juridice (CRJ).
Solicitarea procurorului general Ilie Botos, adresata comisiei speciale a instantei supreme, survine cererii CRJ, care reclama neconcordante aparute intre declaratiile de avere.
Dan Ioan Popescu si sotia sa s-au prezentat la comisia speciala a instantei supreme, care le-a pus in vedere ca, pana la termenul din 8 septembrie, sa depuna declaratii olografe privind achizitionarea bunurilor. Popescu trebuie sa faca referire la bunurile dobandite din 1991 pana acum, iar sotia sa, la cele obtinute din 1995, anul casatoriei.
Inalta Curte de Casatie si Justitie va lua in discutie, la 8 septembrie, cererea procurorului general al Romaniei de verificare a averii lui Dan Ioan Popescu si a sotiei acestuia.
Fostul ministru al Economiei, citat de Mediafax, s-a declarat incantat ca are posibilitatea sa prezinte in fata unei comisii de juristi provenienta bunurilor sale, ceea ce, in opinia sa, ar trebui sa faca fiecare demnitar.
Pe de alta parte, insa, Dan Ioan Popescu considera ca aceasta actiune este "un abuz", deoarece Legea 115/1996 privind declararea si controlul averilor demnitarilor prevede foarte clar ca declansarea procedurilor de control al averii unui demnitar se face numai daca exista dovezi privind provenienta ilicita a bunurilor acestuia.
Popescu a adaugat ca, tocmai din aceasta cauza, nu este de acord cu actiunea comisiei speciale a instantei supreme.
"Nu mi-am ascuns averea"
El s-a declarat "intrigat" de faptul ca procurorul general al Romaniei nu a aplicat prevederile legale. Popescu a spus ca este vorba despre "un dosar politic, o incercare foarte clara de discreditare".
Deputatul PSD a precizat insa ca este deschis pentru un dialog cu justitia, crede in Justitia romana si intr-o decizie corecta.
Fostul ministru al Economiei a mentionat ca a avut o discutie "civilizata" cu membrii comisiei speciale, si a precizat ca urmatoarea audiere va avea loc in data de 8 septembrie, termen pana la care trebuie sa prezinte o declaratie privind bunurile sale si costurile acestora.
Fostul ministru a aratat, de asemenea, ca sesizarea CRJ se bazeaza pe o comparatie intre declaratiile sale de avere din anii 2003 si 2004 si pe articole din presa. Dan Ioan Popescu a mai afirmat ca in declaratiile sale de avere din 2003 si 2004 a precizat ca a achizitionat diverse bunuri, imobile in anii 2001, 2002, 2003, dar a adaugat ca este posibil ca in anul 2000 sa fi avut bunuri sau imobile care nu mai apar in declaratiile de avere din 2003 si 2004, pentru ca au fost vandute.
Deputatul PSD a precizat ca nu si-a ascuns averea trecand-o pe numele rudelor.
El a mai aratat ca in 1996 a cumparat un teren cu 400-500 de dolari, despre care acum i se spune ca valoreaza 5000 de euro. "Eu trebuie sa demonstrez ca am avut atunci 500 de dolari sau ca am acum 5000 de euro?", a adaugat Popescu.
Fostul ministru a amintit ca la inceputul anilor 1990 aproape toti romanii si-au cumparat apartamentele in care locuiau. El a precizat ca atunci si-a cumparat apartamentul cu aproximativ 1800 de dolari, iar acum, conform unui cotidian, acesta valoreaza 200.000 de euro. Popescu a intrebat retoric daca toti romanii trebuie sa demonstreze acum de unde au 50 sau o suta de mii de euro, cat valoreaza in prezent apartamente cumparate in perioada respectiva. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.