Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a decis sa trimita inca 1.500 de soldati in Irak, pentru a consolida, pe durata alegerilor, contingentul desfasurat in aceasta tara, a anuntat Pentagonul. "Doua batalioane ale diviziei a 82-a aeropurtate vor fi desfasurate in Irak pentru o perioada prevazuta de circa 120 de zile, pentru a sustine eforturile de securitate pe durata alegerilor", a anuntat, intr-un comunicat, Departamentul american al Apararii.
Aceste forte suplimentare reprezinta circa 1.500 de soldati, a precizat Pentagonul. Numarul militarilor americani aflati in prezent in Irak este de 138.000. Un referendum asupra Constitutiei este prevazut in Irak la data de 15 octobrie, iar alegerile generale sunt programate pentru luna decembrie. Pentagonul reaminteste ca si-a mai suplimentat temporar numarul trupelor din Irak si cu ocazia alegerilor din ianuarie si ca a procedat la fel si in cazul Afganistanului, unde a trimis inca un batalion pentru perioada alegerilor legislative din septembrie.
Aceste intariri de efective intervin in conditiile in care opinia publica americana se declara din ce in ce mai nemultumita de modul in care Administratia Bush gestioneaza dosarul irakian, iar majoritatea americanilor considera in prezent ca invadarea Irakului a fost o greseala.