Exista unele alimente care ne ajuta sa ne protejam impotriva imbolnavirilor si, in felul acesta, sa ne prelungim viata. Multi dintre noi uita insa ca alimentele sanatoase nu sunt lipsite de calorii. De fapt, exista chiar riscul ca, daca facem excese si daca le combinam la intamplare, acestea sa isi piarda proprietatile.

De exemplu, iaurtul imbunatateste digestia, previne infectiile intestinale si intareste sistemul imunitar. Este bogat in vitamine si minerale, cum ar fi calciul, potasiul si magneziul. Medicii ne avertizeaza insa ca unele iaurturi de pe piata au multe calorii si contin zahar. Asa ca prea mult iaurt in dieta zilnica nu doar ca nu mai este benefic pentru sanatate, dar poate chiar sa dauneze (duce la cresterea in greutate). In plus, asocierea iaurtului cu stafide, snacksuri sau covrigi poate sa adauge intre 391 si 750 de calorii dietei zilnice. Este recomandat sa mancam doar iaurturi fara grasimi si fara zahar in compozitie.
FIBRE. Smochinele proaspete sau uscate sunt bogate in antioxidanti si sunt o sursa foarte buna de fibre, de potasiu, mangan si vitamina B6. Sunt lipsite de grasimi si nu contin colesterol. Pentru ca nu au in compozitia lor sodiu, sunt recomandate si hipertensivilor. Un sfert de cana de smochine asigura 244 de mg de potasiu (7% din necesarul zilnic), 53 mg de calciu (6%) si 1,2 mg de fier (6%). Partea mai putin placuta este ca o singura smochina contine intre 40 si 50 de calorii si un nivel ridicat de carbohidrati. Pentru a pastra proprietatile benefice ale acestor fructe, specialistii recomanda sa nu le asociem cu zaharul, cu untul sau margarina. Combinatia permisa este intre smochinele taiate marunt si cerealele.