Magistratii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au reusit sa curete dosarul penal al controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov, schimband incadrarea juridica. Astfel, Iacobov a fost trimis in judecata pentru complicitate
Magistratii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au reusit sa curete dosarul penal al controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov, schimband incadrarea juridica. Astfel, Iacobov a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz impotriva intereselor persoanei, si nu pentru acuzatiile pentru care a fost si arestat, adica spalare de bani si delapidare in forma calificata
Procurorii Parchetului instantei supreme au finalizat ancheta in cazul lui Corneliu Iacobov, caruia i-au prezentat ieri probele detinute impotriva lui. La iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, omul de afaceri Corneliu Iacobov a declarat presei ca i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, afland astfel ca unica acuzatie care i se aduce este aceea de complicitate la abuz impotriva intereselor persoanei. Iacobov a aratat ca a fost chemat la Parchet pentru a i se aduce la cunostinta in mod oficial materialul de urmarire penala, el semnand, conform procedurii, procesul-verbal care atesta ca i s-au adus la cunostinta acuzatii. "Mi s-a schimbat incadrarea juridica a faptei si sunt acuzat de complicitate la abuz impotriva persoanei," a spus Iacobov, adaugand ca va fi trimis in judecata.
Anchetatorii urmeaza sa intocmeasca rechizitoriul si sa inainteze dosarul Tribunalului Bucuresti, care va decide asupra vinovatiei lui Corneliul Iacobov.
El a precizat ca "isi pune toate sperantele" ca acuzele ce ii sunt aduse sa fie demontate in fata instantei. Totodata, Iacobov a declarat ca impotriva sa nu a fost dispusa vreo restrictie de parasire a localitatii sau a tarii. "Nu am nici o interdictie", a spus Iacobov.
Initial, Iacobov a fost inculpat pentru delapidare (infractiune pedepsita cu inchisoare de la cinci la 15 ani) si spalare de bani (fapta care se pedepseste cu detentie de la trei la 12 ani, insa poate fi sanctionata si contraventional).
In urma investigatiilor si tinandu-se cont de practica judiciara, anchetatorii din cazul Rafo au decis schimbarea incadrarii juridice a faptei de delapidare in cea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor - infractiune pedepsita cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda.
Corneliu Iacobov a fost arestat in noaptea de 3 spre 4 martie, alaturi de fostul director al rafinariei Toader Gaurean, fiind acuzat ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce au incheiat cu o firma din Campina - Metal EuroEst - un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina. Cei doi au fost eliberati in seara de 27 mai, dupa ce judecatorii au apreciat ca ei pot fi cercetati in stare de libertate pentru invinuirile ce le-au fost aduse.
Potrivit lui Iacobov, Agentia Nationala de Administrare Fiscala - institutia care a verificat actele contabile ale Rafo Onesti si a remis procurorilor procesul-verbal care a stat la baza retinerii sale - nu avea atributii in relatiile comerciale de drept privat.
Inexplicabil este in aceasta situatie - de schimbare a incadrarii juridice - care a fost motivul pentru arestarea lui Iacobov. Pentru ca actualele acuzatii nu ar fi impus arestarea preventiva. Prin urmare, procurorii au actionat la ordin politic, apoi au sucit din condei rechizitoriul. Mai mult, au oferit ocazia lui Iacobov sa ii actioneze in judecata pentru eliberarea mandatului de retinere si solicitarea de arest preventiv, pentru ca este limpede acum ca procurorii Curtii Supreme i-au indus in eroare pe judecatori doar pentru a plati o polita politica anumitor personaje din conducerea statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.