Ziarul Ziua a publicat vineri, 19 august 2005, si sambata, 20 august 2005, doua articole, sub titlurile de "Fantomele BRD" si respectiv "Banca Romana pentru Dezvoltare se razbuna", articole semnate de Laszlo Kallai, prin care a dezinformat grav op
Ziarul Ziua a publicat vineri, 19 august 2005, si sambata, 20 august 2005, doua articole, sub titlurile de "Fantomele BRD" si respectiv "Banca Romana pentru Dezvoltare se razbuna", articole semnate de Laszlo Kallai, prin care a dezinformat grav opinia publica, aducand in acelasi timp importante prejudicii de imagine BRD - Groupe Societe Generale. De aceea, in numele deontologiei jurnalistice si facand apel la respectarea prevederilor articolelor 9 si 10 din Codul Deontologic al Ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa, din care face parte si institutia de presa pe care o conduceti, va rugam sa publicati acest drept la replica in conditii de redactare si difuzare care sa permita restabilirea adevarului in randul opiniei publice.
Seria afirmatiilor grave si neacoperite de realitate incepe prin acuzatia potrivit careia "BRD practica o forma de furt din conturile clientilor sai care depaseste orice imaginatie". Ea continua facand referire la functionarii bancii care "scot din conturile clientilor sume importante si le transfera in conturi fictive deschise pe numele unor firme fantoma (!!), care nu au figurat niciodata in baza de date a Camerei de Comert". (...)
Fondul real al situatiei este unul simplu si foarte clar: la finele lunii ianuarie 2003, clientul a sesizat verbal faptul ca in extrasele de cont din ultimele zile ale anului 2002 apar trei operatiuni de decontare a trei CEC-uri care nu-i apartin. Sesizarea clientului a fost imediat verificata, ceea ce a dus la stornarea operatiunilor si regularizarea conturilor, astfel incat la 31 ianuarie 2003 conturile clientului SC Ivany Company SRL erau intacte. Din verificare s-a constatat ca, in conditiile schimbarii sistemului informatic al Grupului Mures, o lucratoare a bancii a cules eronat si a decontat din greseala si fara nici o intentie criminala din contul firmei sus-amintite trei sume in valoare totala de 153 de milioane de lei vechi.
Urmare controlului, conducerea Grupului Mures a dispus calcularea si plata catre SC Ivany Company SRL, prin OPH nr. 2967 din 28.02.2003, a diferentei de dobanda cuvenite (5.812.925 ROL) (...). De altfel, lucratoarea a fost sanctionata pentru aceasta eroare. (...) firmele citate in articol, catre care au fost platite din greseala cele trei sume, si care sunt calificate in articolul "Fantomele BRD" drept "firme - fantoma", exista in mod real si isi desfasoara activitatea legal, fiind inregistrate in judetele Bihor (SC BATER PROD SRL), Cluj (TOTAL QUALITY CONS SRL) si respectiv Iasi (ROYAL BRINKERS DISTRIBUTION SRL). Adresa de la Oficiul Registrului Comertului Mures este folosita tendentios, dispretuind in acelasi timp inteligenta cititorilor care se pricep chiar si superficial in materie: firmele, nefiind din judetul Mures, nu au cum sa figureze in aceasta evidenta locala. (...)
Potrivit articolului, directorul BRD Mures "este invitat la politie si apoi la procuratura sa dea explicatii, dar el refuza sa comunice datele tranzactiei". Reclamantul nu a fost niciodata sicanat, iar directorul BRD Grup Mures nu a fost chemat vreodata, nici la Politie, nici la Parchet pentru a da lamuriri asupra relatiilor bancii cu clientii ei. Grupul BRD Mures nu a avut niciodata nici o reclamatie din partea vreunui client "pagubit" prin faptul ca i s-ar fi "furat din cont".
De asemenea, nici nu poate fi vorba despre vreun "acord tacit", si cu atat mai putin despre "acoperirea unor fapte infractionale" de catre Presedintele de atunci al BRD - Groupe Societe Generale, dl. Bogdan Baltazar, persoana a carei probitate profesionala si umana este unanim recunoscuta.
In egala masura, in urma unor afirmatii aparute in articolul "Banca Romana pentru Dezvoltare se razbuna" dorim sa facem cateva precizari in privinta acestui client.
a) SC Ivany Company SRL este clientul BRD din anul 2002 si in prezent se afla in proces de lichidare prin faliment;
b) In tabloul creditorilor figureaza si BRD - Groupe Societe Generale, alaturi de alti 39 de creditori, cu o valoare totala a creantelor de circa 12,5 miliarde de lei vechi. Clientul avea in derulare la BRD o linie de credit in valoare de doua miliarde lei, insa datorita investitiilor prost calibrate in amenajarea unui magazin si in procurarea fondului de marfa necesar, catre sfarsitul anului 2002 a inceput sa aiba dificultati in acoperirea cu disponibil a mijloacelor de plata emise. Intrucat creditul nu a fost restituit in termen, banca a initiat procedurile judiciare de recuperare.
c) In perioada 22.07.2002-29.01.2003, SC Ivany Company SRL a beneficiat de 11 credite, dupa cum urmeaza: linie de credit de 1,5 miliarde lei, majorata dupa trei luni la doua miliarde lei si zece credite pentru descoperire de cont cu valori cuprinse intre 140 milioane lei si 700 milioane lei, in total 3,5 miliarde de lei vechi, acordate intre 10/09/2002 si 29/01/2003.
Clientul nu a intampinat dificultati in desfasurarea activitatii, nu s-a refuzat creditarea societatii, dimpotriva (dovada sunt cele 11 credite de care acest client a beneficiat intr-o perioada relativ scurta). Asa cum prevad si normele BNR, societatea nu a mai beneficiat insa de finantare din momentul in care situatia sa economica si financiara, precum si normele elementare de prudentialitate bancara nu mai permiteau creditarea ei.
(...) falimentul firmei SC Ivany Company SRL s-a datorat in mod direct managementului practicat de administratorul ei, si nu unor pretinse neregularitati in activitatea bancii. (...)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.