Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu (foto) a declarat, ieri, la Scoala de vara a tineretului national-liberal, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie
Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu (foto) a declarat, ieri, la Scoala de vara a tineretului national-liberal, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006, transmite Mediafax.
El a precizat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru respectarea programului de guvernare al Aliantei si ca, daca nu ar fi existat calamitatile naturale din acest an, s-ar fi aplicat doar reducerea contributiilor sociale si s-ar fi renuntat la majorarea TVA. Rusanu a mai explicat ca, daca nu s-ar majora TVA, nu ar exista resursele necesare pentru reducerea contributiilor sociale. "Pe undeva poate este o echitate. De reducerea contributiilor beneficiaza toti, iar in privinta TVA, cine cumpara mai mult plateste mai mult. Singurii care sunt intr-o situatie mai delicata sunt pensionarii, care nu beneficiaza de reducerea CAS, dar in schimb platesc TVA", a explicat Rusanu. El a mai spus si ca a existat propunerea Partidului Conservator privind reducerea TVA la produsele de baza, insa a mentionat ca o astfel de masura nu se va aplica pentru ca nici un comerciant nu-si va ieftini produsele la care s-ar reduce TVA si ca in acest fel s-ar provoca doar un gol in buget. Rusanu a mai spus ca in cursul anului viitor nu vor exista alte majorari de taxe.
Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a declarat, luni, ca proiectul strategiei fiscale pentru urmatorii doi ani nu a primit avizul Executivului intrucat nu s-a ajuns la un acord in privinta majorarii TVA. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca majorarea TVA cu trei puncte procentuale ar fi urmata si de modificarea tintei de inflatie pentru 2006, care ar urma sa creasca, cel mai probabil, de la 5% la 6,5%.
Intarirea leului este artificiala
Aprecierea monedei nationale este artificiala, iar in perioada urmatoare euro si dolarul vor creste in raport cu leul, a mai spus Dan Radu Rusanu. De la inceputul acestui an, moneda nationala a urcat cu peste 12% in raport cu euro. Aprecierea leului a fost limitata de interventiile BNR, nevoita sa cumpere valuta pentru a contracara acest trend.
Desi banca centrala a cumparat pana la un miliard de euro, imediat dupa retragerea BNR bancile au cotat in scadere moneda europeana. Astfel, fata de un nivel de aproape 3,6 lei la finele saptamanii trecute, euro a coborat marti pana la minime de 3,5100 - 3,5150 lei. In ceea ce-l priveste pe Sebastian Vladescu, noul ministru al Finantelor, vicepresedintele PNL a declarat ca va fi, in mod sigur, mai bun decat fostul titular al acestui post, Ionut Popescu. Rusanu a facut aceasta afirmatie raspunzand unei intrebari din partea membrilor TNL, subliniind totodata ca Vladescu a fost un foarte bun secretar de stat la Ministerul Finantelor in vremea in care institutia era condusa de Traian Remes. "Vladescu a fost si consilier al ministrului Finantelor si a avut tangenta foarte mare cu acest domeniu, iar in plus mai are un mare avantaj, acela ca a lucrat in economia reala", a completat Rusanu. Vicepresedintele PNL a mai spus, referitor la inlocuirea ministrului Ionut Popescu, ca orice schimbare este benefica si ca "prin Ministerul de Finante au aparut unii care nu stiau ce este un TVA deductibil". Rusanu si-a exprimat speranta ca noul ministru al Finantelor sa aduca un plus de experienta si de eficienta in minister precizand ca aceasta institutie trebuie sa administreze cat mai bine tintele Guvernului in acest domeniu. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.