Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a promovat Ordonanta de Urgenta nr. 45, prin care s-a instituit un nou cadru legal pentru organizarea pietelor produselor agricole si agroalimentare. Potrivit unui comunicat al MAPDR, a
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a promovat Ordonanta de Urgenta nr. 45, prin care s-a instituit un nou cadru legal pentru organizarea pietelor produselor agricole si agroalimentare. Potrivit unui comunicat al MAPDR, actul normativ creeaza premisele necesare organismelor institutionale pentru reglementarea pietei, responsabile cu elaborarea si implementarea strategiilor si politicilor de piata, in vederea adoptarii masurilor necesare indeplinirii obiectivelor privind organizarea si stabilizarea pietelor agricole. Prin adoptarea actului normativ, se oficializeaza cele 16 Consilii pe produs (n.r. - de la cereale si carne pana la flori si tutun) constituite ca organisme institutionale cu rol determinant in realizarea si implementarea strategiilor si politicilor de piata sectoriale si in elaborarea actelor normative pentru reglementarea fiecarei filiere pe produs. Cel mai important este faptul ca OUG nr. 45/2005 introduce doua notiuni foarte importante pentru piata produselor agricole. Potrivit actului normativ, se introduce pretul de referinta, care va fi utilizat ca pret orientativ pentru negocierea pretului pietei, care nu are efect de restrictionare a concurentei. Producatorii vor putea beneficia si de pret de interventie, care este pretul minim garantat ce va fi platit de organisme de interventie la achizitionarea unui produs agricol. Acesta din urma este cel mai interesant pentru agricultori pentru ca, prin aplicarea pretului de interventie, statul va putea cumpara surplusul de produtie, astfel incat producatorii sa nu fie afectati. O lege a pietelor agricole, mai complexa, a fost promovata si in legislatura trecuta, dar nu a fost aplicata. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.