Gabriel Andreescu, directorul "Revistei Romane de Drepturile Omului" (RRDO, 1993-2005, 29 de numere aparute sub sigla Asociatiei Romane pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki), face o mutare de strategie editoriala infiint
Gabriel Andreescu, directorul "Revistei Romane de Drepturile Omului" (RRDO, 1993-2005, 29 de numere aparute sub sigla Asociatiei Romane pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki), face o mutare de strategie editoriala infiintand "Noua Revista de Drepturile Omului" (NRDO, nr. 1/ 2005, cu o frecventa trimestriala). Noul editor este Centrul de Studii Internationale (initiat in 1994 de Gabriel Andreescu si Renate Weber, conducatorii precedentei publicatii), un mic argument al directorului explicand "trecerea de la sistemul beneficiarilor din oficiu la distributia deschisa, prin colaborarea cu Editura ALL Beck". Ceilalti colaboratori-editori, Centrul de Resurse Juridice ("infiintat in 1998, membru al Soros Open Network") si Centrul Parteneriat pentru Egalitate ("institutionalizare a Programului de femei al Fundatiei pentru o Societate Deschisa"), garanteaza partea "doctrinara", de teorie si metodologie, aplicate, intr-o sectiune separata, la realitatea romaneasca.
"Libertatea de exprimare si legislatia de combatere a discriminarii in Romania" de Gabriel Andreescu analizeaza astfel activitatea recenta a Consiliului National de Combatere a Discriminarii (in special "cazul Mircea Mihaies") si a Consiliului National al Audiovizualului. In sectiunea teoretica, Valentin Constantin, profesor de drept la Universitatea de Vest din Timisoara, discuta implicatiile Proiectului de lege pentru prevenirea si combaterea discriminarii (devenit lege in 2002), iar Eric Rosenthal si Clarence J. Sundram (conducatori ai organizatiei americane Mental Disability Rights International) asigura aceeasi parte teoretica pentru "Rolul garantiilor internationale ale drepturilor omului pentru legislatia nationala a sanatatii mintale". Studiul de caz pentru acest din urma titlu este dat de "Memorandumul Amnesty International adresat Guvernului roman cu privire la tratamentul persoanelor internate in sectii si spitale de psihiatrie" (martie 2004), din recomandarile caruia trebuie citata cel putin "stabilirea unor regulamente legale pentru aplicarea Legii sanatatii mentale (...) in conformitate cu principiile internationale ale drepturilor omului". In "Discriminarea si libertatea gandirii", William Totok defineste, cu aplicare la spatiul actual german, notiunea de "discriminare". Se probeaza astfel certe continuitati de structura cu RRDO, un exemplu din vechea publicatie (nr. 29/ 2005) fiind si prezentarea "Discriminarii cadrelor didactice in mediul rural: cazul Emil Moise", unde "disproportia dintre cei care se infrunta este flagranta", predominand "multimea de actori implicati in actul discriminarii: ministere, inspectorate, legislatie si chiar mentalitatea generala a acceptarii situatiei nedrepte".
Din consiliul stiintific al NRDO mai fac parte Corneliu-Liviu Popescu (profesor de drept la Universitatea din Bucuresti - presedinte), Corneliu Birsan, Aurora Ciuca, Valentin Constantin, Valeriu Stoica si Florin Streteanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.