Sapaturile din zona Cahuaci, in sudul statului Peru, unde se afla piramide si constructii studiate de mai multi ani, ar putea contribui la dezlegarea misterului celebrelor linii ce alcatuiesc imaginile aeriene de la Nazca, transmite Mediafax. Arheolo
Sapaturile din zona Cahuaci, in sudul statului Peru, unde se afla piramide si constructii studiate de mai multi ani, ar putea contribui la dezlegarea misterului celebrelor linii ce alcatuiesc imaginile aeriene de la Nazca, transmite Mediafax. Arheologul Johny Isla, care conduce centrul de cercetare de la Palpa, in regiunea Nazca, a afirmat luni ca sapaturile realizate de mai bine de 20 de ani la Cahuaci, la 500 de kilometri sud de capitala, au demonstrat ca acest oras era centrul civilizatiei Nazca, se intindea pe mai multe vai din sudul tarii. Cahuaci era un centru politic, cultural si religios, iar oamenii care au realizat ciudatele desene de la Nazca locuiau acolo. De multa vreme, specialistii incearca sa afle la ce foloseau desenele ce pot fi vazute doar survoland Nazca si cum anume au fost trasate acestea in lipsa aparatelor de zbor. "Exista o relatie complexa intre complexul arhitectonic de la Cahuaci si desenele de la Nazca, demonstrata de o linie care pleaca din centrul urban pana la regiunea din pampas unde se afla figurile", spune Isla.
La Cahuaci, pe o suprafata de 24 de kilometri patrati, cercetatorii au descoperit deja 34 de contructii, unele in forma de piramida, majoritatea lor ingropate in desert. Una din piramide are o inaltime de 20 de metri si se structureaza pe sapte niveluri, avand peretii din caramida si fiind dotata cu rampe de acces.
Trasate in urma cu 2500 de ani, cele 800 de linii drepte si cele 300 de figuri geometrice de la Nazca sunt invizibile de la nivelul solului. Ele reprezinta plante si animale, printre care o soparla, serpi, o maimuta, un condor si un om cu cap de cucuvea. Aceste figuri stilizate, de dimensiuni uriase, inscrise in patrimoniul UNESCO, sunt vizibile doar de sus, iar turistii care vor sa le vada trebuie sa se imbarce intr-un mic avion. Matematiciana germana Maria Reiche (1903-1998) era de parere ca liniile constituiau un calendar astronomic folosit in agricultura. Alti cercetatori sunt de parere ca ele ar fi carari ce alcatuiesc traseul unui pelerinaj religios sau piste de aterizare pentru extraterestri. O teorie recenta leaga figurile de la Nazca de cultul fertilitatii si al apei. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.